fbpx
spot_img

Vranje prvi grad u Srbiji koji će dobiti mural u čast Diani Budisavljević

Grad Vranje, prvi je grad u Srbiji koji će dobiti mural u čast Diani Budisavljević, ženi koja je u Drugom svetskom ratu spasla preko 12.000 dece iz logora u Hrvatskoj. Nakon sprovedene procedure i dobijanja svih saglasnosti mural će biti oslikan na zgradi SPS -a u Vranju.

 

Svoj potpis na ovu vrstu savremenog umetničkog prikaza staviće Stefan Stojanović – Sleš.

To je prvi mural u Srbiji posvećen Diani Budisavlјević i izuzetna mi je čast što ću to ja raditi, ali i izazov. Mural će biti rađen u boji, da nekako damo vedrinu celokupnoj stvari, da kroz taj kolorit damo dušu toj priči – kaže Stefan Stojanović Sleš.

Diana Obekser rođena je u Austriji, u gradu Insbruku. Pre udaje za svog supruga, doktora Julija Budisavljevića, radila je kao medicinska sestra. Bračni par se 1919. godine preselio u Zagreb, kada je njen suprug dobio mesto profesora na Univerzitetu u Zagrebu. Tokom Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, nacistički orijentisani Hrvati započeli su kampanju protiv Srba, Jevreja i Roma.

Mural će svečano biti otvoren 20. avgusta, a planirano je da mural otvori jedno od „Dijanine dece“.

Planirano je da mural otvori  gospođa Jelena Buhač Radojičić, koja je preživela Jasenovac, ona je tada imala sedam godina, i nju je, zajedno sa njenim bratom, spasila Diana Budisavlјević. Ona sada ima 87 godina i njena životna priča je poslužila za priču za film Dara iz Jasenovca – otkriva Milica Jovanović Anđelković iz Ženskog solidarnog fronta koji je stao iza inicijative da grad dobije mural.

Kao što smo ranije izveštavali 20. avgusta će u gradskom parku biti održan veliki Humanitarn bal u cilju prikupljanja sredstava za decu koja su u periodu pandemije ostala bez jednog ili oba roditelja.

Izvor: vom.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.