fbpx
spot_img

Zamak Dunđerski odnosno Fantast: Dvorac broj 1 u Srbiji! Mesto na kome je često boravio proslavljeni Laza Kostić

Kako se njenom najekscentričnijem članu Bogdanu Dunđerskom nisu svidele priče da je bankrotirao, rešava da podigne velelepan dvorac. Kažu, iz čistog inata! Bogdan je 1925. završio izgradnju zamka u kombinaciji neogotike i neoklasicizma. Ima raspoznatljiv glavni toranj udružen sa ugaonim kulama. Ispred zdanja iskopan je bazen, a svuda unaokolo se prostire park koji ima i svoje jezero.

Dvorac Dunđerski tj. Fantast, kod Bečeja
Dvorac Dunđerski tj. Fantast

Imanju od 65 hektara Bogdan je dodao kapelu i ergelu sa više od 1400 konja. Najpoznatiji je bio Fantast koji je na beogradskom hipodromu osvajao nagrade u više navrata. Kada je uginuo, Bogdan je svog ljubimca sahranio na imanju, a dvorcu je nadenuo njegovo ime.

Pogled sa dvorca Fantast, kod Bečeja
Pogled sa dvorca Fantast

U okviru kompleksa se nalazi i Kapela Svetog Đorđa izgrađena kada i zamak. Oslikana je od strane velikog prijatelja Dunđerskih, Uroša Predića. Jedini uslov koji je slikar morao da ispuni bio je da Bogorodica dobije lik Mare Dinjaski. Naime Bogdan je bio veliki boem koji je, veruje se, uvek dobijao ono što želi. Tako je uspeo da zavede i ženu svog kovača, Maru. I danas se prepričava u narodu da nije žalio novca da bazen ispred dvora puni mlekom, da bi se lepa Mara u njemu kupala. Avaj, kovač je morao da se zadovolji novcem i sa par jutara zemlje!

Kapela Svetog Đorđa, imanje dvorca Fantast kod Bečeja
Kapela Svetog Đorđa

Fantast je poznat i po tome što je u njemu, veruje se, često boravio pesnik Laza Kostić. Budući zaljubljen u divnu Lenku Dunđerski, Laza joj je posvetio jednu od najlepših srpskih pesama Santa Maria della Salute. Ima onih koji tvrde da su stihovi napisani upravo u ovom zamku.

Fantast, kod Bečeja
Fantast

Dunđerski je danas pretvoren u hotel sa restoranom u podrumu. Ukoliko već svraćate, šteta bi bila da ne isprobate vojvođansku kuhinju. Ponos dvorca su Fantast šnicla i Fantast palačinke kao i čuvena vina: Krokan i Tiska perla. Ukoliko ste, pak, raspoloženi, možete ga posetiti i u specijalnim prilikama, recimo za organizovane dočeke Nove godine ili u njemu proslaviti venčanje…

Foto i tekst: Katarina Hadži-Minić

Katarina Hadži-Minić
Katarina Hadži-Minićhttps://www.katarinahadzi-minic.com/
Rođena sam 1979. godine u Beogradu i diplomirani sam istoričar umetnosti. Od kada se sećam, čvrsto verujem da ću da upoznam svet i kada god mogu, tražim načine da to i ostvarim. Za nas, istoričare umetnosti, važi ustaljeno verovanje da su nas na fakultetu naučili šta je „lepo“. Ono što je izvesno, jeste da znamo gde treba otići i šta vredi posetiti. Jedno je kada najveće svetske znamenitosti proučavate iz knjiga, a potpuno suprotna stvar kada imate priliku da ih vidite uživo, sopstvenim očima. Zbog toga putujem, prenosim utiske, prepričavam…U poslednje vreme sve češće i pišem. Ne želim i ne dozvoljavam sebi da, sve viđeno, zaboravim. Nastaviću kada god budem mogla jer to je, zaista, jedino što u životu istinski želim.