fbpx
spot_img

Zašto je bilijarski sto zelene boje

Ustanovljeno je pravilo da je sto za bilijar zelene boje, odnosno da je površina po kojoj se na stolu igra bilijar zelene boje. Ali zašto je to tako?

foto: shutterstockFOTO: SHUTTERSTOCK

Postoje i stolovi za bilijar koji imaju podlog drugačije boje, ali se najčešće viđaju oni sa zelenom podlogom. Ova činjenica ima istorijski uzrok. Naime, igra koja je bila veoma slična današnjem bilijaru, odnosno današnjem kriketu, igrala se na travi. Igrala se nekom vrstom štapa, ali je imala nekoliko varijacija. U svakom slučaju cilj igre bio je da se lopta vodi štapom i da se ispoštuju sva pravila.

U nekim varijacijama ove igre cilj je bio da se obore mete u obliku kupe ili da se lopta provuče kroz niz lukova i klinova.

Ova igra se igrala tokom 14. veka, a najčešće su je igrali plemići i kraljevske porodice. Upravo je zbog njih ova igra premeštena u zatvoren prostor, kako bi se igrači zaštitili od različitih vremenskih nepogoda, ali i radoznalih pogleda meštana.

Prema prvim istorijskim činjenicama i podacima, koji nisu najjasniji i najpouzdaniji, ali ne postoji način da se utvrdi tačnost, Francuzi su prvi ovu igru premestili sa trave – na sto.

Istorijski spisi pokazuju da je prvi bilijarski sto napravljen 1470. godine i to za kralja Luja XI. Ono što se vremenom menjalo u odnosu na prvobitni izgled stola jesu gumeni branici i rupe, koje su naknadno dodavane.

A zelena podloga po kojoj se igra bilijar predstavlja sećanje na izvornu igru, koja je preteča bilijara.

Izvor: edukacija.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.