fbpx
spot_img

Zašto oktobarske bebe imaju najveće šanse da dožive stotu

Foto: Shutterstock

Brojne studije kažu da među stogodišnjacima ima najviše onih koji su rođeni baš u oktobru. I čini se da to nije tek tako, već da za to postoji logično objašnjenje.

Naime, pokazalo se da su oktobarske bebe manje izložene sezonskim bolestima jer u dane njihovog rođenja obično nema ekstremnih vremenskih uslova kao leti i zimi.

“Izgleda da su oni koji se rode u oktobru nekako otporniji na sezonske bolesti, a one eventualno jednog dana mogu da utiču na dugovečnost”, kaže dr Nesoči Okeke Igbokve, a prenosi rd.com.

Pored toga, istraživači sa Univerziteta Čikago uporedili su podatke stogodišnjaka koji su rođeni u razdoblju od 15 godina, između 1880. i 1895, i to u oktobru, i uporedili ih s podacima njihove braće i sestara i bračnih partnera. Istraživanje je pokazalo da oni rođeni u oktobru imaju mnogo veće šanse da dožive stotu od onih rođenih u aprilu. Istraživanje je takođe otkrilo i da ljudi rođeni u junu i novembru žive duže od proseka. S druge strane, među rođenima u martu, maju i julu je čak 40 odsto manje stogodišnjaka nego među rođenima u ostalim mesecima.

Druga pak studija koja se bavila specifično ljudima rođenim na severnoj hemisferi takođe je pokazala da će jesenske bebe jednog dana doživeti dublju starost nego one rođene u proleće.

Ipak, stručnjaci ističu da mnogo toga utiče na to koliko dugo ćemo živeti i da se, prirodno, ne možemo mnogo oslanjati na vreme rođenja, kao i da su potrebne dodatne studije. Jasno je i da ishrana igra veliku ulogu u svemu, važno je i da smo fizički aktivni, da izbegavamo cigarete i previše alkohola, a na sve to, ključ neretko bude i genetika.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.