fbpx
spot_img

Završene Olimpijske igre u Riju

U nedelju 21. avgusta završene su još jedne Olimpijske igre, koje su ovog puta održane u Rio de Žaneiru. Igre u Brazilu ostaće upamćene kao prve, koje su organizovane u nekom južnoameričkom gradu, dok su tek druge koje su održane u latinoameričkom gradu posle Meksiko Sitija 1968. godine. Rio će ostati upamćen i po tome što su dve države po prvi put nastupile na Igrama, u pitanju su Južni Sudan i Kosova. Ukupno je bilo takmičenja u 28 sportova odnosno 306 disciplina.

Sjedinjene Američke države su osvojile najveći broj medalja i ubedljivo su zauzele prvo mesto u konačnom plasmanu. Na kraju 121 medalja za američke sportiste od čega čak 46 zlatnih, na drugoj poziciji se našla Velika Britanija koja je imala 67 medalja (27 zlatnih), dok je Kina imala tri medalje više od Velike Britanije, ali i manje zlatnih medalja pa su kineski takmičari zauzeli treće mesto. Srbija je takmičenje u Riju završila sa osam medalja (2 zlatne, 4 srebrne i 2 bronzane), i zahvaljujući tom broju medalja ove Olimpijske igre su najbolje u istoriji sršskog sporta. Zlato u Riju su osvojili Davor Štefanek u rvanju grčko-rimskim stilom do 66 kilograma, i vaterpolisti koji su potvrdili svoju dominaciju u bazenu i dokazali da im trenutno nema ravnog protivnika. Dovoljno je reći da je Srbija zlatom u Brazilu osvojila sve što se može osvojiti. Ekipa Dejana Savića je na taj način postala aktuelni evropski, svetski, olimpijski šampion, kao i osvajač Svetske lige, pa se slobodno može reći da su srpski vaterpolisti „prešli igricu“. Srebrne medalje su pripale Tijani Bogdanović, odbojkašicama (poraz u finalu od Kine), potom Milenku Zoriću i Marku Tomićeviću u kajaku, dok su poslednjeg dana takmičenja i košarkaši Srbije dobili srebrnu medalju posle poraza od SAD u velikom finalu. Sa novim nacionalnim rekordom od 7.08 metara Ivana Španović se okitila bronzanom medaljom u skoku udalj, a Ivanina medalja je prva u atletici posle 60 godina posta. Igre u Riju će se pamtiti i po tome što su najbolje košarkašice Srbije osvojile bronzano odličije, pošto su u meču za treće mesto pobedile reprezentaciju Francusku. Srpske dame su medaljom samo potvrdile da se u Srbiji igra ženska košarka, i to na prilično visokom nivou pošto su izabranice Marine Maljković aktuelne vladarke Evrope. Sjajni rezultati selektorke Marine Maljković, koja je imala od koga da nauči trenerski zanat budući da je njen otac čuveni Božidar Maljković.

Igre u Riju su završene, a naredne se održavaju 2020. godine u dalekom Tokiju.

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...