fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Da pocrnite, a ne da izgorite

Kada je vreme godišnjih odmora, pravi je čas da kožu pripremite na vreme i da je zaštitite od sunca i štetnih efekata UV zračenja.

  • Kada su visoke temperature, veoma je važno da koristite adekvatnu kozmetiku kako bi ste omogućili koži da lakše diše. Zato obavezno masne kreme zamenite hidrantnim, a uz njih koristite serum ili antirid.
  • Bitno je da šminku prilagodite vremenu, odnosno da birate lagane i transparentne preparate koji će učiniti da izgledate što prirodnije.
  • Koliko god vam sunčanje prijalo, naglo izlaganje tela je veliki šok za ceo organizam. UV zraci mogu da nanesu mnogo štete koži, a prodirući kroz nju, i kompletnom organizmu.Skoro svi zaštitni faktori u preparatima za sunčanje štite uglavnom od UVB zračenja, što znači da štite od opekotina.Mnogo je manja zaštita od UVA zračenja, tako da možete pocrneti i sa zaštitnom kremom na koži. Takodje je važno da poštujete vreme izlaganja suncu. Poželjno je da se sunčate do 10 časova prepodne i popodne od 17 časova.

Pre odlaska na more koža treba da bude stručno očišćena. Tretmani moraju da se prilagode potrebama kože, da joj pre svega nadohnade vlažnost, nahrane je spolja i iznutra, kao i da je oslobode mitisera. Najbolji efekat ima tretman na bazi biološki aktivnih supstanci. Antistres  i tretmani za detoksikaciju na bazi vitamina C preporučuju se ženama sa bledožutom kožom. U svakom slučaju bilo koje godišnje doba da je u pitanju treba negovati svoju kožu i čuvati je od štetnog zračenja.

Foto: Ema Vitković
Foto: Ema Vitković
Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.