28. Januara 2020. | 01:51
Početna / Magazin / Zdravlje i lepota: Kako da prestanete da hrčete

Zdravlje i lepota: Kako da prestanete da hrčete

Hrkanje može da bude posledica alergije, umora, prekomerne telesne težine, ali i nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

 

Istraživanja pokazuju da je među ljudima ogroman broj hrkača koji se muče s ovim problemom zbog apneje, ozbiljnog zdravstvenog problema koji zahteva stručnu lekarsku pomoć. Tkivo u grlu se u slučaju apneje znatno oštećuje, zbog čega dolazi do kratkih prekida disanja. Apneja može da bude okidač visokog krvnog pritiska i srčanog udara, a najveći rizik preti ljudima koji često piju alkohol, uzimaju tablete za smirenje, ali i onima sa prekomernom telesnom težinom.

 

Za umerenu apneju predlaže se promena životnog stila, a kod težih slučajeva obavezno je nošenje maske s kiseonikom koja organizam snabdeva vazduhom usled prekida disanja. Stoga, svoje hrkanje nemojte da shvatate olako, već potražite pomoć najpre u prirodnim načinima lečenja, a ukoliko vidite da od njih nema vajde, obratite se svom lekaru za pomoć. Prirodne metode koje mogu da spreče hrkanje:

 

PROMENITE POLOŽAJ TOKOM SPAVANJA

 

Spavanje na leđima je najčešće okidač hrkanja. Stoga je potrebno da promenite svoje navike i naterate sebe da spavate na stomaku ili sa strane. Postoje posebni jastuci koji mogu da vam pomognu da održite određen položaj tokom noći ili specijalne pidžame koje imaju izbočine na leđima koje vas sprečavaju da zauzmete pogrešan položaj. Ove rekvizite možete da pronađete na internetu, a ukoliko vam oni ne pomognu, u pitanju je problem druge vrste.

 

SMRŠAJTE

 

Ovo ne znači da mršavi ljudi ne hrču. Štaviše, i oni kubure s time, ali ukoliko ste se susreli s ovim problemom nakon što ste nabacili nekoliko kilograma viška, velike su šanse da je upravo prekomerna telesna težina glavni uzrok vašeg problema. Višak masnog tkiva u području vrata ometa rad disajnih puteva, zbog čega nastaju zastoji u disanju, kao i hrkanje. Tada glasne žice vibriraju kako vazduh ulazi u pluća. Najbolji “lek” za ublažavanje ovog tipa hrkanja je mršavljenje.

 

IZBEGAVAJTE ALKOHOL I CIGARETE

 

Alkohol u velikoj meri pogoršava disanje tokom spavanja jer zateže mišiće u zadnem delu grla. Stoga, ukoliko želite da se rešite neprijatnosti tokom spavanja, ne konzumirajte alkohol bar četiri do pet sati pre odlaska u krevet. Isto važi i za cigarete, jer utiču na sinuse i zatvaranje disajnih puteva. Hrkanje nastaje zbog smanjene aktivnosti mišića, pa jezik pada dublje u grlo i vazduh prolazi otežano. I kod pijenja i kod pušenja disajni putevi mogu da oteknu i da se suze.

 

URADITE ALERGO TEST

 

Najčešći uzrok hrkanja koje se javlja samo u određenim periodima tokom godine su alergije na prašinu, polen ili životinjske dlake. Nakon kontakta sa alergenom, histamin u krvi se preterano luči i stvara sluz koja začepljuje nos. Lek protiv hrkanja je lečenje alergije, obično antihistaminicima, kapima i sprejevima za nos.

 

OPERACIJA

 

U slučaju da vam nijedan od prethodnih saveta ne pomaže, a vaše hrkanje biva sve jače i češće, obratite se lekaru koji kao krajnje rešenje može da ponudi operaciju. Ona se najčešće preporučuje pacijentima koji pate od jake spavačke apneje. Ipak, ni spavačku apneju, ali ni operaciju ne treba shvatati olako, pa se zato preporučuje da sve temeljno i blagovremeno dogovorite sa svojim doktorom.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Ema Vitković

Ema Vitković
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker i član je agencije SNOB gde šminka manekene i manekenke. Voli da piše i da se druži. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.