fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Oslobodite kuću od štetnih materija

Evo nekoliko praktičnih saveta kako da smanjite korišćenje hemikalija i oslobodite kuću i svoj organizam od nepotrebnih toksičnih materija, ali i štetnih mikroorganizama i sl.

 

Ukrasite kuću biljkama koje pročišćuju vazduh. U većini kuća vazduh je pun hemikalija koje u njega dospevaju iz sistema za grejanje, tepiha, nameštaja, lakova i slično. Odredjene biljke, osim što ulepšavaju kuću, deluju i kao veoma dobri filteri za vazduh. Prema istraživanjima, na životnu sredinu u stanu najpovoljnije utiču – areka palma, aloe vera i bršljan.

Ukrasite kuću biljkama

Koristite kupovna ekološka sredstva za čišćenje ili ih napravite sami. Na primer, odlična sredstva za čišćenje možete napraviti od sode bikarbone, limuna, sirćeta i slično. Ako tako uradite, nećete dodatno zagadjivati svoju kuću štetnim hemikalijama i doprinećete zaštiti prirodne sredine.

Ekološka sredstva

Predjite na prirodnu kozmetiku. Iako danas postoje linije tzv. „prirodne kozmetike“, najprirodnija je ipak ona kozmetika koju napravite sami. Glina, kokosovo i maslinovo ulje, kakao puter, krastavac, kana, kantarionovo ulje, razna etarska ulja – da nabrojimo samo neke – su prirodna sredstva koja mogu da igraju ulogu kozmetičkih preparata isto tako dobro, ako ne i bolje, od veštačke kozmetike. 

Napravite sami omekšivač za rublje. Efikasan omekšivač možete napraviti ako pomešate 8 šolja krupno mlevene soli sa 50 kapi svog omiljenog esencijalnog ulja ( ili pomešajte nekoliko vrsta). Kad ubacite veš u mašinu, dodajte 6 kašika te mešavine. 

Koristite kafu kao osveživač u frižideru. Ako želite da vam frižider miriše sveže i čisto, to možete postići sa malo sveže samlevene kafe. Jednostavno, ostavite posudu sa sveže samlevenom kafom u frižider, i posao će biti obavljen. Nakon dva-tri dana, možete da zamenite kafu novom sveže samlevenom.

Kafa za frižider

Izbacite plastične kutije, boce… Većina plastičnih stvari sadrži supstancu bisfenol A(BPA), koja je pod ozbiljnom sumnjom da remeti hormonsku ravnotežu, a može da bude i kancerogena. Umesto toga, koristite staklene tegle, posude i flaše. 

Izujte se u hodniku. Ovaj istočni običaj, da se u kućne prostorije ne ulazi obuven, u suštini je veoma higijenski i potpuno medicinski opravdan. Nekoliko nasumičnih bakterioloških analiza cipela i šapa kućnih ljubimaca pokazalo je da one često sadrže velike količine raznih bakterija, koje mogu da izazovu infekcije očiju, stomaka i pluća.

Izujte se

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.