fbpx
spot_img

Zimske sportske avanture: 4 saveta za vožnju bicikla po snegu

Zimsko vreme i sneg ne bi smeli da vas zaustave u vašoj omiljenoj fizičkoj aktivnosti- vožnji bicikla.

foto: profimediaFOTO: PROFIMEDIA

Zima i sneg su se vratili! Za sve ljubitelje sportskih aktivnosti na otvorenom ova situacija predstavlja veliki izazov, posebno za bicikliste kojima sneg i led zadaju ozbiljne probleme. Međutim, oni pravi sportisti sa nepokolebljivim duhom ne odustaju od sporta ni usred loših vremenskih uslova. Ukoliko i vi spadate u tu grupu i volite vožnju biciklom, nudimo vam nekoliko dragocenih saveta koji vam mogu itekako pomoći.

PROCENA VREMENSKIH USLOVA

Pre izlaska u prirodu uvek prvo proverite vremensku prognozu kako biste odabrali idealnu odevnu kombinaciju za te uslove. Postoje brojne aplikacije koje prate i najsitnije vremenske promene koje možete instalirati na svom pametnom telefonu. Najveći problem predstavlja led na putu, a s obzirom da on nastaje preko noći, ukoliko vozite bicikl odmah ujutro to može predstavljati problem. Čitavu aktivnost pažljivo isplanirajte i poseban akcenat stavite na najzahtevnije deonice puta.

DRŽITE SE SIGURNIH PUTEVA

Radost biciklizma često leži u begu od urbanih prostora i odlazak u prirodu gde jedino čujete zvuk svojih guma i disanja. Međutim, putevi u prirodi po pravilu se ređe čiste od snega i leda pa je izazov veći i svakako opasniji. Ukoliko vam vožnja po glavnim putevima ne predstavlja potpuno zadovoljstvo osmislite rutu tako što ćete kombinovati glavne puteve sa onim malo zabačenijim. Ako ništa, bar će avantura biti nezaboravna.

ODEĆU PRILAGODITE VREMENU

U slučaju vožnje bicikla po hladnom vremenu jedna od ključnih komponenti je kvalitetna oprema. Osnovni element bi trebala da čini kompresivna odeće, odnosno helanke i gornji deo sa dugim rukavima. Preko toga obucite jaknu i donji deo trenerke i trudite se da se ne pretrpavate odećom jer ćete se brzo zagrejati kroz fizičku aktivnost. Kape i rukavice su obavezni rekviziti, a u današnje vreme mogu se naći modeli od tech nepropustivih materijala koji ne propuštaju vetar i hladnoću a pritom su vrlo lagani. U ponudi su i posebne navlake za obuću koje ne propuštaju vodu. Jedan od najkorisnijih rekvizita su i termos boce, samo morate voditi računa da napici ne budu pretopli jer to može izazvati ozbiljan šok za organizam.

ODRŽAVANJE BICIKLA

Vožnja po bljuzgavici i snegu na vašem biciklu ostaviće dosta soli koja se koristi za čišćenje puteva. Upravo so može izazvati koroziju i tako oštetiti vašeg dvotočkaša, zato se preporučuje da ga neposredno nakon vožnje očistite. Stručnjaci za održavanje bicakala savetuju da koristite poznati uljani sprej koji pruža zaštitu od vlage WD-40 isključivo pre vožnje. Na nekoj od brojnih benzinskih pumpi bicikl isperite mlakom vodom i redovno podmazujte mehanizam kočenja i koristite zimske gume sa dubljim šarama.

D.R.

Izvor: menshealth.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.