fbpx
spot_img

„100 000 пјесника за промене“ поново у Тузли

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у Тузли и ове године учествовало је у глобалној акцији  „100 000 пјесника за промјене”, која се одржава у преко седамдесет земаља широм свијета.

Овогодишња акција „Читај дјетету“ одржана је у складу са прописаним мјерама и препорукама. Видео порукама дјеци су се обратили пјесници, глумци, афористичари, библиотекари, заљубљеници у писану ријеч. Сусрет је отворио пјесник Шимо Ешић, гост прошлогодишњег сусрета. Учествовали су: Тоде Николетић, Јасна Миленовић, Ранко Павловић, Катарина Новаковић, Горан Новаков, Александар Чотрић, Љиљана Андрић, Драгана Василијевић Валент, Јелена Допуђ, чланови луткарских позоришта „Кофер“ и „Театрило“, Ана Павловић, Никола Симић, Ружица Бојовић и Цветин Аничић, који је својим читањем покренуо једну дивну, али тужну причу о Рени Спигел.

У другом дијелу данашњег дружења полазници Школе српског језика („Јутра плавог сљеза“) читали су радове ученика, који су се одазвали позиву КК „Просвјете“ и послали своје литерарне радове. Остварена је одлична сарадња са ОШ „Филип Вишњић“ и ОШ „Никола Тесла“ из Београда, ОШ „Свети Сава“ из Бијељине и Српском допунском школом из Француске (Париски регион) са циљем да се дјеца покрену и инспиришу да пишу, да развијају своју креативност и машту.

Стиховима, новинским чланцима и илустрацијама представљена је „Илустрована биографија Ј. Ј. Змаја“ аутора Јелене Допуђ из Новог Сада.

Порука овогодишње акције „Читај дјетету“ је да не постоје препреке ако желимо заједно градити љепши и бољи свијет.

„Радујемо се што смо дио ове велике заједнице, што нас окупља љубав према поезији, читању, књизи. Наш заједнички циљ је да се поезијом боримо против насиља и зла у свијету, да наше различитости претворимо у моћно оружје знања и напретка. Нека у свијету буде више стихова него суза!“ рекла је у поздравној поруци на енглеском језику Тања Аћимовић, полазник секције „Јутра плавог сљеза“.

Овом манифестацијом обиљежено је петнаест година рада секције за његовање српског језика СПКД „Просвјета“ у Тузли.

PowerPoint Presentation
PowerPoint Presentation
PowerPoint Presentation

 

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.