fbpx
spot_img

20 godina NUNS-a

naliv pero
foto: lombardos.blog.rs

Za 20 godina, koliko postoji, Nezavisno udruženje novinara Srbije mnogo je zadužilo novinarsku profesiju.

U vreme kada su vladali medijski mrak i tišina, NUNS je bio začetnik korenitih promena u srpskom novinarstvu.

Uprkos mnogim dobrim stvarima koje su urađene u protekle dve decenije, i dalje postoje problemi sa čijim rešavanjem se kasni.

 

„Danas je, ja mislim, ključni problem taj što novinari sami imaju neku vrstu autocenzure, što je sve podložno tržištu, zaboravlja se da je informacija osnovno ljudsko pravo, već se ide na to da je informacija roba i da se prodaje“, rekla je Gordana Suša, članica Saveta RRA i nekadašnja predsednica NUNS-a.

Ideja udruženja je da se novinarima u budućnosti zaista omogući da svoj posao obavljaju slobodno, kako bi vratili izgubljeno poverenje javnosti.

„Novinari su danas uplašeni, slabo plaćeni, skloni autocenzuri. Ono što će biti naši planovi u budućnosti jeste da zaštitimo profesiju i profesionalne standarde i dobijemo medije koji će se strogo držati etičkog kodeksa. Ovo je period kada novinari odustaju od svojih osnovnih načela, a građani nam slabo veruju. Mi to moramo da promenimo“, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".