fbpx
spot_img

5 saveta uz koje ćete postati bolji roditelj svojoj deci

Ukoliko želite da uspete kao roditelj, najvrednija stvar je pronaći balansi između dečije potrebe za nezavisnošću, pažnjom i podrškom. Ako pronađete tu ravnotežu, sve će postati mnogo lakše.

razgovor sa decomRoditeljstvo je jedan od najodgovornijih životnih poziva, jer zahteva da vaspitamo i zbrinemo svoju decu. Da im budemo bezuslovna podrška, u ma kom uzrastu oni bili.

Deca nam svakodnevno nagoveštavaju svoje potrebe, a kada naučiteda te nagoveštaje otkrijete, vi ste na pravom putu ka sjajnom roditelju!

Najlakše je shvatiti dečije potrebe kada su baš mali, ali kako odrastaju, postaje sve teže razumeti ih i biti im od pomoći. Međutim, svaki roditelj, koji se trudi da bude uz svoje dete, dobar je roditelj.

Ukoliko želite da uspete kao roditelj, najvrednija stvar je pronaći balansi između dečije potrebe za nezavisnošću, pažnjom i podrškom. Ako pronađete tu ravnotežu, sve će postati mnogo lakše.

Ukoliko želite da budete dobar roditelj, koji dosledno zadovoljava potrebe svoje dece, poslušajte ovih 5 saveta:

1. Zanimajte se za interesovanja vaše dece

Na taj način ćete im pokazati da vam je stalo do onoga što je i njima važno. Morate sa njima proživeti sve što im je važno, na taj način stičete poverenje između sebe i ostvarujete iskren odnos. Ukoliko budete znali interesovanja svoje dece, mnogo će vam lakše  biti da ih razumete.

2. Slušajte šta vam govore

razgovor sa detetom Vaše dete greši, kao uostalom svaki čovek, ali vaša je roditeljska dužnost da saslušate opravdanje te greške. Suzdržite se kritike i pokažite da ga zaista razumete. Neophodno je da vaše dete oseti da vam može ispričati o svom problemu, jer se tako sprečava potreba za lažima i prećutkivanjem.

3. Pokušate da stvari sagledate iz dečije perspektive

razgovor sa detetomPokušajte da razumete tačku gledišta vašeg deteta, i pokušajte da joj se na neki način približite. Detetu je osnovna potreba roditeljsko razumevanje!

4.  Pokažite saosećajnost

Iako su vaši problemi neuporedivo veći, bitno je da pokažete detetu da saosećate sa njim, kada brine. Jednostavno, detetu je potrebno da oseti da u problemu nije samo, da ste i vi tu.

5. Recite svoje iskreno mišljenje

razgovor-roditelja-i-detetaS obzirom da vaše dete ima manje iskustva od vas, neka saznanja mu još nisu dostupna, što u određenoj meri ograničava njegovo razmišljanje. Vaša uloga u životu deteta je da mu omogućite da  ispravno rasuđuje u određenim situacijama, jer ćete mu preneti svoje iskustvo.

Kada dete oseti vaše zalaganje i stekne vaše poverenje, pružiće vam beskrajnu ljubav, a to je najveći blagoslov koji možete dobiti!

 

Autor: T. V.

Izvor: Lepota i zdravlje 

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.