fbpx
spot_img

Besplatni vrtići i udžbenici za sve đake u Beogradu, šta će građanima doneti Beogradske kartice

U gradskom budžetu za 2023. godinu obezbeđen je novac za besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce, a besplatan će biti i vrtić za svu decu u Beogradu, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić na konferenciji za novinare. Počela je podela vaučera za decu i one koji brinu o njima, a sve informacije moći će da se pronađu od sutra na sajtu Grada. Sledeće godine Beogradska kartica biće personalizovana, a građani će sa njom moći da imaju besplatne bazene celog leta, najavio je Šapić.

Svi osnovci i srednjoškolci u Beogradu, a njih je oko 180.000, dobiće besplatne udžbenike za sledeću školsku godinu. Od septembra sledeće godine i svi beogradski mališani ići će besplatno u vrtić. U predlogu budžeta, o kojem će se odbornici izjasniti na sednici zakazanoj za 26. decembar, za ove namene obezbediće se blizu pedeset miliona evra, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić na konferenciji za medije.

Za predstojeći budžet, Šapić je rekao da je budžet brige o ljudima.

„Naravno da je to u Beogradu najteže sprovesti, jer najviše novca treba, ima najviše dece, ali smatrali smo da je to izuzetno važna stvar i da je to stvar koja će suštinski da promeni tu vrstu pomoći ljudima i brigu o njima, za šta mislim da jedna odgovorna gradska uprava treba da vodi“, ističe Šapić.

Dnevni boravak dece sa smetnjama u razvoju, lične pratioce i gerontodomaćice ubuduće će plaćati Grad.

Počela podela vaučera za decu i one koji brinu o njima

Počela je podela vaučera za decu i one koji brinu o njima, a sve informacije moći će da se pronađu od sutra na sajtu Grada.

Vaučeri mogu da se preuzmu u predškolskim ustanovama i školama, a u opštinama su otvoreni šalteri za one čija deca ne idu u vrtić. Mogu da se iskoriste do 1. marta naredne godine.

Grad će budžetom obezbediti sredstva za postavljanje 101 objekta službe javnog reda, tako da svaki deo grada dobije stanicu u kojoj će boraviti „Beli“ (beogradski lični…).

Šta građanima donosi Beogradska kartica

Sledeće godine Beogradska kartica biće personalizovana i postojaće za tri kategorije: maloletne, odrasle i penzionere.

„Jedna od prvih velikih stvari koje ćete moći zahvaljujući Beogradskoj kartici sledeće godine su besplatni bazeni celog leta za sve Beograđane, znači onaj ko bude imao Beogradsku karticu, ko bude želeo da izvadi, neće biti obavezna. Kada budemo imali Beogradskog karticu, onda više nećemo morati da delimo vaučere, svaka Beogradska kartica biće personalizovana“, objašnjava Šapić.

Izgradnja mosta između Ade Ciganlije i Novog Beograda

To što će se izdvajati više sredstava za socijalna davanja, kulturu i sport neće uticati na investicije, tako da Grad planira sledeće godine da rekonstruiše ili obnovi više od stotinu ulica.

Izgradnja pešačko-biciklističkog mosta između Ade Ciganlije i Novog Beograda takođe se najavljuje za sledeću godinu.

Republika će finansirati uklanjanje Starog savskog mosta i izgradnju novog.

U pripremi je i projekat izgradnje tunela od Ekonomskog fakulteta do Dorćola, kako bi se ova dva projekta realizovala paralelno, odnosno kako radovi na tunelu ne bi trajali mnogo duže nego izgradnja mosta.

Licitacija za zakup zemljišta na Savskom šetalištu 21. decembra

Licitacija za zakup zemljišta na Savskom šetalištu biće održana 21. decembra, bez obzira na proteste vlasnika splavova i to je prvi korak ka uvođenju reda na beogradskim obalama.

Opštine će dobiti više novca za svoj budžete, a moći će da konkurišu i za dodatna sredstva za investicione projekte.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin