fbpx
spot_img

Брига о ратницима Крагујевца и Шумадије

У Крагујевцу је 15. марта СУБНОР Србије у Свечаној сали Дома самоуправљача одржао Саветовање посвећено проблемима и правима правима бораца и ратних војних инвалида корисника као и надлежним институцијама које се баве њиховим правима.

На саветовању су учешће узели представници борачких организација, локалне самоуправе из шумадијских општина, Центри за социјални рад, Дом здравља, Завод за збрињавање одраслих и многа удружења у чијем су саставу борци и војни инвалиди. Академик проф. Жељко В. Зиројевић председник ГО СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца се први обратио скупу истакавши значај саветовања сарадње између институција и корисника у решавању сложене проблематике социјалне и здравствене заштите борачке популацијуе.

Пре почетка саветовања у име СУБНОР-а Србије уручио је признања за успешну сарадњу институцијама и појединцима који су дали велики допринос у раду СУБНОР-а. „Велико хвала“ уручено је организацији Црвеног крста“ Крагујевац, Повеље Дому здравља Крагујевац, Заводу Мале Пчелице и др Данијели Настић Симовић а захвалнице Центру за социјални рад Крагујевац и Удружењу војних пензионера Крагујевац. „Медаље борца“ уручене су Савић Зорану, Матић Велиши, Шљанић Зорану и Рамовић Зорану. Посебно признање уручено је мр Душанки Лукић Хавелка, потпредседници СУБНОР-а Србије и председници Комисије за борачко-инвалидску заштиту.

Сарадња са запосленим и волонтерима Црвеног крста са нашом организацијом у претходном периоду била је на изузетно високом нивоу. Истаћи ћу акције добровољног давања крви у којима су учествовали припадници СУБНОРА-а Шумадије и Крагујевца и акцијама пружања помоћи старијим борцима из Другог светског рата, њиховим обилажењем и снабдевањем потребнимпотребним лековима. Секретар Црвеног крста Невенка Богдановић је ову сарадњу подигла на много већи ниво него њени претходници и изузетним ентузијазмом у раду омугућила борачкој популацији непоходну помоћ, подршку борцима и допринос у развоју и осамвремљенивању традиција ослободилачких ратова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије. 

,,Велико хвала” Невенки Богдановић.

 

ЦРВЕНОКРСТАШИ

Црвени крст Крагујевца постоји већ 146 година и данас има 17 стално запослених црвенокрсташа, 116 000 волонтера по школама и Месним заједницима који плаћају чланиру, армију од 8 948 активних волонтера, и спонтане волонтере који се јављају у кризним ситуацијама. Председник Црвеног крсан је прим. др Стеван Китанић. Црвенокрсташи имају свој часопис чији је уредник др Љубиша Милојевић

ВОЛОНТЕР НЕНА

Психолог и психијатар ја на месту секретара од 2005. године. Од основне и средње школе подржавала је акције Црвеног крста, као волонтер водила је ратне сирочиће из свих ратова задње две деценије на опоравак у пријатељске земље. За себе каже:

Велика је част и велико признање за мој волонтерски рад и допринос постављење за руководиоца у институцији која негују човечност и покушава да смањи патњу, негује хуманост и чува сећања на последице и тековине Великог рата. Преживели са бојишта су афирмисали потребу за Црвеним крстом.

Примила сам признање ,,Велико хвала” у име волонтера Црвеног крста Крагујевца, који су дали допринос борцима да њихов живот буде достојанствен и да знају да постоје људи који о њима брину. Борба за хуманост и страдање цивила су циљеви  за које се залаже Црвени крст. Трудили смо се да добијемо на времену у борби против пандемије и наша жеља је да будемо увек ту за људе који су нажалост страдали.

Хвала СУБНОР-у што је се нас сетио. Велико је изненађење је препознавање нашег рада. Даваоци крви из СУБНОР-а заслужили су ,,Велико хвала” јер су схватили колико је крв значајна. Они су наша заједнилка спона и наше узајемно заједничко овлашћење у неговању хуманих вредности и антифашистичкој борби.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.