fbpx
spot_img

Centar DBA: Obavezno zaključavajte ulazna vrata

Centar DBA je organizacija koja se bavi razvojem i unapredjenjem oblasti bezbednosti, istraga i odbrane. Prvenstveno u privatnom sektoru u koji spadaju firme za obezbedjenje, detektivske agencije, telohranitelji, tehnička bezbednost, ali i sve ono što je pod okriljem države. Orijentisani smo i na edukaciju i obuku iz oblasti bezbednosti, istraga i odbrane kroz javne tribine, savetovanja, seminare, organizaciju edukativnih igara i radionica. Takodje, kroz saradnju sa državnim institucijama, pojedincima i firmama radimo na unapredjenju i razumevanju sistema bezbednosti, istraga i odbrane.


Poslednjih par meseci sve više građana nam piše o problemu koji se dogodio njima ili njihovim prijateljima.

Naime, radi se o povećanoj aktivnosti lopova koji ulaze u stanove i kuće građana čak i kada nekoga ima u stanu. To nije neka novina, i ranije su lopovi na ovaj način dolazili do svog plena, ali očigledno je potrebno povremeno građane upozoravati na njihov način rada.

Lopovi često obilaze zgrade, odnosno idu po zgradama najčešće, mada ni kuće nisu pošteđene, te otvaraju vrata koja nisu zaključana. Građani uglavnom svoje torbe, jakne, ključeve ostavljaju baš negde u predsoblju koje je opet najčešće odvojeno od dnevne sobe gde se najčešće boravi. Kada vide da su vrata otvorena, lopovi ulaze, i uzimaju ono što se nalazi u tom delu stana, najčešće torbe, novčanike, ali neretko i jakne, patike, cipele, a zatim lagano izlaze. Građani tek kasnije primete da im nešto fali.

Oni koji primete lopova kada otvori vrata uglavnom postave pitanje koga traže, ali lopovi uglavnom imaju razna opravdanja, „Kucao sam niste čuli, prikupljamo pomoć za bolesno dete“, „Promašio sam stan, odveo me lift na sprat niže.“, i na tome se završi, a postoji mogućnost da su toga dana kod nekog komšije nešto ukrali.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA savetuje svim građanima da obavezno zaključavaju ulazna vrata stana ali i da svoje torbe i ključeve ne ostavljaju u predsoblju. Ukoliko se dogodi da budu pokradeni, obavezno treba da prijave policiji.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.