fbpx
spot_img

Dilan Dog – 1. deo

 

ddog-bat
http://en.wikipedia.org/wiki/Dylan_Dog

Dilan (Dylan) Dog je glavni junak italijanskog horor stripa kojeg je osmislio Ticijano Sklavi za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore. Pored Sklavija, u autorskom timu su kao crtači bitni npr. Anđelo Stano, Đampjero Kasertano i Bruno Brindizi, a kao scenarista se pojavljuje i Paola Barbato.
Prvi broj izašao je u Italiji 26. septembra 1986. („Zora živih mrtvaca“ – L’alba dei morti viventi) U Jugoslaviji, redovno od 1987. do 1991. u izdanju novosadskog Dnevnika. Već nakon nekoliko brojeva Dilan Dog je postigao veliku popularnost. Početkom 1990-ih Dilan je u celom svetu izlazio u tiražu od više od 1,000,000 primeraka mesečno. Iako je taj broj s vremenom pao, Dilan je i dalje vrlo popularan, posebno u Italiji, a 2011. godine strip je doživeo američku filmsku adaptaciju pod naslovom Dylan Dog: Dead of Night
Dilan Dog je Englez u ranim tridesetim godinama života (pojava inpirisana glumcem Rupertom Everetom), koji živi u Londonu u unajmljenom trosobnom stanu na adresi Craven Road 7 (Krejven Roud, asocirajući na režisera horor filmova Vesa Krejvena). Zvono na vratima umesto normalne zvonjave proizovodi užasavajući krik (zasluga Dilanovog pomoćnika Gruča) koji često zbunjuje klijente.
Dilan je bivši policajac Skotland Jarda, a trenutno privatni istražitelj.

http://www.enemyofpeanuts.com/2009/10/27/great-comic-quotes-dylan-dog/
http://www.enemyofpeanuts.com/2009/10/27/great-comic-quotes-dylan-dog/

Međutim, on se bavi isključivo natprirodnim pojavama, a sam sebe naziva istražitelj noćnih mora. On je i bivši alkoholičar, pa sada pije isključivo čaj. I pored tako pretencioznog zvanja koje iziskuje dosta hrabrosti i čvrstine, Dilan ima nekoliko karakterističnih fobija i iracionalnih strahova: strah od visine, morska bolest, strah od skučenih prostora, strah od slepih miševa (i za to postoji stručni naziv hiroptofobija, bez ikakve aluzije na vampire), strah od dužih ljubavnih veza itd. Nepušač je i velik ljubitelj životinja (na šta asocira i njegovo prezime… inače, nećemo naići na situaciju da aktivno gaji ikakvog ljubimca) pa je stoga i vegetarijanac. Omiljeno jelo mu je vegetarijanska pizza (bez gljiva, jer ga podsjećaju na leševe). Uopšte, njegove navike i kretanje nose neko obeležje (mračne) sentimentalnosti, suptilne ograničenosti i staromodnosti (averzija prema mobilnim telefonima, potpuno odsustvo kontakata sa računarima itd. – V. kasnije i njegove hobije) Uprkos tome što je svedočio mnogim natprirodnim pojavama, i dalje nastoji ostati skeptik, te započeti svaku istragu kao standardni detektiv.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dylan_Dog
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dylan_Dog

Karakterističan je Dilanov imidž – on uvek nosi jeftine farmerke uz crvanu košulju i crni blejzer (ima nekoliko kompleta takve odeće!). Smatra savim izlišnim korišćenje kišobrana, a nećemo ga videti ni da ogrne deblji kaput ili obuče džemper kad je hladno (šal, još i da) Dilan koristi jedan stari revolver koji je pronašao u ranoj mladosti, prevozno sredstvo mu je Folksvagen Buba koju je dobio kao platu za prvi rešeni slučaj. Njegova uobičajena tarifa za rad kretala se od 50 do 100 funti dnevno, plus troškovi no, iako mu povremeno navrate i bogati klijenti, uglavnom je prikazan u nezavidnim finansijskim prilikama.
Dilan je veliki ljubitelj horor filmova i literature, a omiljena kompozicija mu je Tartinijev Đavolji triler koju često svira na klarinetu, što je ujedno i jedina melodija koju zna svirati. Još jedna njegova strast je sastavljanje modela jedrenjaka iz 18. Veka, kupljenog u tajanstvenoj zalagaonici Safara. Kroz epizode se s vremenom otkriva da je i ta aktivnost povezana za njegovo spoznavanje vlastite prošlosti, možda i simbolično predstavljajući put do velikih tajni popločan nekim mozaikom…

                                                  -NASTAVIĆE SE –

 

– Nastaviće se –

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.