fbpx
spot_img

„Herostratov asistent” Aleksandra Ćukovića

Knjiga poezije „Herostratov asistent”, čiji je autor Aleksandar Ćuković, upravo je ugledala svjetlost dana u izdanju Udruženja književnika Crne Gore. Djelo se sastoji iz tri ciklusa: „Usavršavanje varke”, „Istorija u denima” i „U čokoladi spava smrt”, a svoje impresije o Ćukovićevoj poeziji iznose čuveni pjesnici i kritičari: Pero Zubac, Jana Aleksić i Gojko Božović.

„Tajnovita sažetost i škrtost u rasipanju reči pleni u poeziji Aleksandra Ćukovića. Vraćao sam se na naslove pesama: ‘Povoljnosti’, ‘Rumunski zbjeg’, ‘Plaćeni termin’, ‘Fokus’, ‘Slobodan pad’, ‘Zanesenjak’, ‘Ako trepneš, pašću’, ‘Nagon’, ‘Komšiluk i smrt’. Čitao ih ponovo zasenjen njihovom lepotom. Ako je to dovoljna pohvala za ovu knjigu, ostavljam čitaocima da odaberu druge naslove”, zabilježio je pjesnik „Mostarskih kiša”, Pero Zubac.

„Reč je o radikalnoj ironizaciji modernih i savremenih vidova ulaženja u istoriju, društvenog isticanja, duhovne (auto)cenzure, ali i tegobnog životarenja na margini epohalnog horizonta. Meta Ćukovićeve pesničke oštrice je totalitet istorijske inercije”, zabilježila je, između ostalog, kritičarka i pjesnikinja dr Jana Aleksić.

„Pesnik se ne okreće literaturi ili istoriji da bi pronašao izlaz iz zadate stvarnosti, već da bi u njima utemeljio kritički okvir razumevanja vlastitog sveta. I kako bi opremljen tim iskustvom izašao na kraj sa ograničenjima tog sveta”, primjećuje, između ostalog, pjesnik i kritičar Gojko Božović.

Aleksandar Ćuković

Aleksandar Ćuković rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka.

Objavljene knjige:

  • „Sporedni poredak” (kratke priče, KZ „Mirko Banjević”, Nikšić, 2012),
  • „Omča” (roman, Unireks, Podgorica, 2013),
  • „Konture horizonta” (intervjui, Jumedia Mont, Podgorica, 2015),
  • „Kad skidaju krila” (kratke priče, Unireks, Podgorica, 2018 – dva izdanja),
  • „Pisac u kupatilu” (kratke priče, UKCG, Podgorica, 2019),
  • „Vrijeme riječi – Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine (monografija, UKCG, Podgorica, 2020 – koautorstvo).

Autor je niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Crne Gore „Vidovdanska povelja” za najbolju knjigu proze u 2018. godini, nagrade za najbolju kratku priču na „Podgorica art festivalu” (2018), kao i nagrade „Mirko Banjević” za najbolju knjigu proze 2019. godine. Dobitnik je Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu.

Fotografija: Lazar Ružić

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Labud Lončar
Labud Lončar
LABUD N. LONČAR Rođen je 1964. god. u Ivangradu, današnje Berane. Penzionisani profesionalni vojnik. Bavi se pisanjem poezije i proze. Osnivač i predsjenik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“, iz Bara. Objavio je pet knjiga poezije:„Rođenje suze“, „Ostavljanja“. „Na poleđini sna“, “Ako prećutim pjesmu” i „Sidro noći“ I jednu knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Zastupljen je u pedesetak domaćih i stranih zbornika i antologija. Njegovi radovi i knjige prevedeni su na engleski, nemački, ruski, francuski, kineski, bengalski, bugarski, poljski, makedonski, albanski i slovački jezik. Dobitinik je mnogih priznanja i nagrada. Između ostalog nagrađen je objavljivanjem svoje treće knige “Na poleđini sna” – na Amazonu a pod teretom najbolje pjesme na konkursu “Društva živih pjesnika” između 4000 kandidata. Dobitnik je "Gramate Knjaza Miloša" za nacionalni doprinos ukupnoj srpskoj književnosti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Srbije i Udruženje književnika Srbije. Takođe, dobitnik je "Povelje Cara Konstantina i carice Jelene“ koju mu je dodijelilo Udruženje književnika Srbije i Ministarstvo kulture Srbije. Renomirana i tradicionalna poljska književna nagrada “Klemens Janicki Ianicus” 2022. god. dodijelila mu je za izuzetan književni rad i doprinos evropskoj poeziji, Međunarodna poetska manifestacija „Ohridski poetski biser“ iz Ohrida dodijelila mu je specijalno priznanje „Ohridski biser“. Srpsko akademsko društvo „Vizantija“ dodijelila mu je „Blagodarje“ za doprinos i širenje kulture. Kulturni centar „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca dodijelilo mu je Zlatnu medalju „Hadži Ruvim“. Međunarodni festival “Struški književni susreti”, Kulturni centar „Bran“ i Makedonska kulturna riznica dodijelilo mu je priznanje “Petkov amanet” kao najboljem stranom književniku za 2023. god. Kao i „Zlatnu blagodarnicu“. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore. Počasni član „Scene Crnjanski“ iz Beograda, Kluba književnika Beograda i Kulturnog salona „Stenka“. Osnivač je i Glavni i odgovorni urednik portala za umjetnost i kulturu “Nekazano”. Takođe, osnivač je i glavni urednik časopisa za kulturu i umjetnost ”Nekazano” i istoimenog časopisa za Haiku -”Nekazano”. Časopis za Haiku „Nekazano“ je prvi zvanični časopis za Haiku na području Crne Gore. Osnivač je Festivala ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”. Živi i stvara u Baru.