fbpx
spot_img

„Herostratov asistent” Aleksandra Ćukovića

Knjiga poezije „Herostratov asistent”, čiji je autor Aleksandar Ćuković, upravo je ugledala svjetlost dana u izdanju Udruženja književnika Crne Gore. Djelo se sastoji iz tri ciklusa: „Usavršavanje varke”, „Istorija u denima” i „U čokoladi spava smrt”, a svoje impresije o Ćukovićevoj poeziji iznose čuveni pjesnici i kritičari: Pero Zubac, Jana Aleksić i Gojko Božović.

„Tajnovita sažetost i škrtost u rasipanju reči pleni u poeziji Aleksandra Ćukovića. Vraćao sam se na naslove pesama: ‘Povoljnosti’, ‘Rumunski zbjeg’, ‘Plaćeni termin’, ‘Fokus’, ‘Slobodan pad’, ‘Zanesenjak’, ‘Ako trepneš, pašću’, ‘Nagon’, ‘Komšiluk i smrt’. Čitao ih ponovo zasenjen njihovom lepotom. Ako je to dovoljna pohvala za ovu knjigu, ostavljam čitaocima da odaberu druge naslove”, zabilježio je pjesnik „Mostarskih kiša”, Pero Zubac.

„Reč je o radikalnoj ironizaciji modernih i savremenih vidova ulaženja u istoriju, društvenog isticanja, duhovne (auto)cenzure, ali i tegobnog životarenja na margini epohalnog horizonta. Meta Ćukovićeve pesničke oštrice je totalitet istorijske inercije”, zabilježila je, između ostalog, kritičarka i pjesnikinja dr Jana Aleksić.

„Pesnik se ne okreće literaturi ili istoriji da bi pronašao izlaz iz zadate stvarnosti, već da bi u njima utemeljio kritički okvir razumevanja vlastitog sveta. I kako bi opremljen tim iskustvom izašao na kraj sa ograničenjima tog sveta”, primjećuje, između ostalog, pjesnik i kritičar Gojko Božović.

Aleksandar Ćuković

Aleksandar Ćuković rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka.

Objavljene knjige:

  • „Sporedni poredak” (kratke priče, KZ „Mirko Banjević”, Nikšić, 2012),
  • „Omča” (roman, Unireks, Podgorica, 2013),
  • „Konture horizonta” (intervjui, Jumedia Mont, Podgorica, 2015),
  • „Kad skidaju krila” (kratke priče, Unireks, Podgorica, 2018 – dva izdanja),
  • „Pisac u kupatilu” (kratke priče, UKCG, Podgorica, 2019),
  • „Vrijeme riječi – Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine (monografija, UKCG, Podgorica, 2020 – koautorstvo).

Autor je niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Crne Gore „Vidovdanska povelja” za najbolju knjigu proze u 2018. godini, nagrade za najbolju kratku priču na „Podgorica art festivalu” (2018), kao i nagrade „Mirko Banjević” za najbolju knjigu proze 2019. godine. Dobitnik je Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu.

Fotografija: Lazar Ružić

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Labud Lončar
Labud Lončar
Labud N. Lončar, rođen je 1964.god. u Ivangradu, današnje Berane. Pjesnik, prozni pisac i kolumnista. Bavi se pisanjem poezije i proze. Organizator mnogih kulturnih manifestacija i promocija. Osnivač i predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara. Član je Udruženja književnika Srbije i međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara, kao i mnogih drugih Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski I bugarski jezik. Objavio je pet knjiga poezije: „Rođenje suze“, „Ostavljanja“, „Na poleđini sna“, „Ako prećutim pjesmu“I “Sidro noći” kao i knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“, kao i časopisa za haiku „Nekazano“ ujedno je i osnivač i glavni urednik portala za kulturu iumjetnost „Nekazano“. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Živi i stvara u Baru