fbpx

Kibic fenster Ilija Marković

NA BRZAKA

U dnevnoj politici ljudi se menjaju preko noći. Na brzaka, pre zornjaka. Šta mi imamo od demokratskih promena, najbolje znaju oni koji se ne menjaju. Ako nas utisak ne vara, oni što su zalutali u politiku izvešće nas na pravi put.

Kad političar misli jedno a govori drugo, radi i jedne i druge. Kako prostak da sastavi dve misli, kad ne može prostu rečenicu. Da ministar zna šta govori, ne bi govorio što zna. Ministar ne razmišlja o povlačenju mačka za rep, već o mišu i virusu vlasti.

„Demokratija“ na ceduljici – mačku o rep, na puškici – pod rep. Kad je reč „demokratija“ na ceduljici, puškica je na puškarnici. Morali smo izgubiti medijski rat. Prozori u svet bili su puškarnice. Vaše je pravo da znate ko nema pravo na istinu. Razvod nećete gledati. Slobodne termine pojela svadba.

Da biračko telo drži glavu iznad vođe, ne bi izveštaj o vodostanju bio: „Do guše!“ Upoznaj Beograd sa reke i beogradizaciju iz unutrašnjosti zemlje. U svakom slučaju: upoznaj Beograd sa reke – balvane sa splava.

U borbi protiv korupcije vlast se služi svim sredstvima o kojima državni revizor ćuti. Da je borba protiv korupcije bespoštedna, prvi su se uverili poreski obveznici. Ko mlati praznu slamu, ubira ušur ispod žita. Borbu protiv korupcije vlast vodi iz dana u dan. Iz dana u noć, iz dana u mrak.

Kad Kurta i Murta igraju živim figurama, najpre žrtvuju pešake. Dok se biračko telo bude uzdalo u se i uživljavalo u ulogu trojanskog konja, Kurta i Murta će ga držati na uzdi.

Otkad konac krasi delo, nikako da sastavimo kraj s krajem. Zamislite: kad bi svaka budala pošla od sebe – gde bi nas to odvelo?!

Prethodni tekstLabud N.Lončar: Odlaze sokolovi
Sledeći tekstMisao dana
Deana Sailović
Deana Sailovićhttps://deanasailovic.wordpress.com/
Satiričar, autor tri knjige “Princeza na zrnu razuma” , “Elektronska ispovedaonica” i "Koji sam ja meni idiot". Priređivač knjige "Žena i aforizam". Član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Beogradskog aforističarskog kruga. Urednik satirične redakcije na Pokazivaču.