fbpx

Kragujevac ispisuje novu stranicu istorije srpskog stripa

U Kragujevcu je počela sa radom Škola stripa i ilustracije, koju je osnovalo udruženje ljubitelja devete umetnosti “Svet stripa”, a čija će se nastava održavati u prostorijama Američkog kutka u zgradi gradskog doma svakog petka od 17.00 do 19.00 časova. Plan je da škola radi u aprilu, maju i junu, a posle pauze u julu i avgustu da nastavi rad u septembru, oktobru i novembru mesecu. Predavači će biti Dobrica Vučković, akademski slikar, strip autor i Milan Jovanović, strip autor, grafički dizajner, uz gostujuće predavače, autore stripa iz cele Srbije.

Osnove nastavnog programa škole su upoznavanje sa svim elementima nastajanja jednog stripa, kao što su crtež, scenario (dramaturgija), anatomija, scenografija, kadriranje, montaža, studija i kreiranje likova, kostimografija, “story board”, ilustracija, tehnike, materijali za rad, kao i teorija i istorija stripa. Cilj je da se polaznici osposobe i ohrabre da samostalno realizuju svoje ideje u vidu stripa/ilustracije. U zavisnosti od mogućnosti polaznika, predavač će kroz individualni rad pratiti tempo svakog od polaznika i podsticati ih na što kreativnije izražavanje u radu. Mesečna kotizacija iznosi 1000 dinara, ali je moguć dogovor da oni koji su sprečeni da prisustvuju celomesečnoj nastavi (zbog obaveza zainteresovanih u školi, na fakultetu ili poslu) dođu na nastavu jednom ili dva puta uz korekciju kotizacije.

Krajem novembra/početkom decembra „Svet stripa” će organizovati izložbu na kojoj će biti prezentovani odabrani radovi polaznika nastali tokom godine. Na izložbi će se obaviti i dodela diploma prvoj generaciji kragujevačke škole stripa.

Ilustracija na plakatu je rad Milana Jovanovića

Glavni predavač na otvaranju škole stripa bio je Vladimir Vesović diplomirani grafičar, strip umetnik, ilustrator, animator, pokretač i glavni predavač škole stripa i ilustracije “Đorđe Lobačev” u Beogradu koju uspešno vodi od 1992. godine.
Važnost projekta je u startu prepoznat od strane stripske javnosti pa su podršku na otvaranju pružili i Mića Miloradović poznati kragujevački karikaturista, kao i beogradski strip autori Borivoje Grbić i Siniša Banović, ali i Udruženje stripskih umetnika Srbije na čelu sa predsednikom Zoranom Tucićem.

Sa otvaranja Škole stripa i ilustracije
Sa otvaranja Škole stripa i ilustracije

U video zapisu koji sledi pogledajte celokupno predavanje Vlade Vesovića, a školu posetite već sledećeg petka od 17.00 časova u prostorijama Američkog kutka, Zorana Đinđića 10.

Svet stripa
Svet stripahttp://www.svetstripa.org.rs/
Ostvarivanje zajedničkih ciljeva u oblasti vizuelnih umetnosti, kroz komunikaciju, razmenu ideja, obrazovanje, izdavaštvo, afirmaciju i promociju stripa uopšte – grupi poštovalaca urbane kulture deluje kao dobra osnova za saradnju tako da maja 2010. godine započinju prve aktivnosti koje su za rezultat imale osnivanje Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa. Danas je Svet stripa organizator Međunarodne strip konferencije "#KragujevacComicCon", izdavač časopisa "Kiša", osnivač Škole stripa i ilustracije, а raspisuje i konkurs za kratki strip "KRAGUJEVAČKI POBEDNIK".