fbpx
spot_img

Marko Spirić: Mira Knežević Eka dobitnica priznanja za očuvanje tradicije Balkana

Dodeljena su priznanja za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i humanitarnim aktivnostima na teritoriji celog Balkana.

Srpska modna dizajnerka, slikarka i književnica Mira Knežević Eka sinoć je u Pozorištu na Terazijama nagrađena značajnim priznanjem. Okupilo se društvo poznatih ličnosti!
Ova umetnica koju možemo videti na Belgrade Fashion Week dešavanjima i ostalim gradskim poznatim, modnim događajima poznata i po svom višetiražnom romanu ,,Žena kao stena“, ima veliki povod slavlje. Kako je krajem prošle godine dobila Kraljevsku nagradu za umetnost, modu i slikarstvo – Svestranost u umetnosti, tako je nastavila da ređa priznanja jedno za drugim.  Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja ,, Balkanska nagrada 2018. “ za rezultate ostvarene u kulturnom, javnom i privrednom životu na teritoriji čitavog Balkana,  dodeljena joj je statua za ,, Doprinos modnoj umetnosti i širenju tradicionalnih vrednosti Srbije i Balkana“ . Po odluci žirija, ovo priznanje pripada onima koji su svojim stvaralaštvom privukli pažnju medija na Balkana. 
,, Kada sam izašla na scenu srećna, ponosna i pozitivna shvatila sam koliko sam toga ostvarila u svojoj umetničkoj karijeri. Balkanska nagrada koja mi je dodeljena odlukom radnika priznatih medijskih kuća na Balkanu daje mi vetar u leđa i volju da nastavim da istražujem širom Balkana sve etno motive i predstavljam narodu u velikim i malim gradovima. Dodatna satisfakcija i ljubav prema poslu čine da budem još bolja u onome što radim. Kao što rekoh u jednom intervjuu, inspiraciju crpim u Izraelu, Egiptu, Indiji i mnogim drugim državama… ali isto tako i na Kosovu i Metohiji gde sam odrasla. Od najranijeg detinjstva sam učila i istraživala etno, želeći da spajam sa savremenim komadima u oblačenju. Večeras su kolege iz javnog sveta mnogo pozitivno reagovale na moju večerašnju odevnu kombinaciju, zbog čega sam još jednom shvatila da se ljudima dopada sve što je drugačije. “ izjavila je Mira Eka i dodala ,, Sama kategorija da sam dobila za doprinos umetnosti i širenju tradicionalnih vrednosti Srbije i Balkana“ je još jedna potvrda da narod sa Balkana i te kako zna da proceni kvalitet, raritet i pravu umetnost
Dodeli priznanja prisustvovale su mnogobrojne poznate ličnosti koje su dobijale nagrade i zahvalnice u različitim kategorijama : pevačica Neda Ukraden, grupa ,,Luna“ , pevač Šako Polumenta, glumac Br​anisav Lečić, poznato televijsko lice Suzana Mančić, grupa Neverne bebe, pevač Renato Henc i drugi..
 
Novinar Marko Spirić
Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.