fbpx

MILAN NADJ “IDILE ZAUSTAVLJENOG VREMENA”

U Galeriji Europskog doma u samom središtu Zagrebu 4. prosinca 2015 .godine otvorena je izložba, a sama se može pogledati sve do 20. prosinca 2015.godine.

Na samom početku Renata Bačić programski  manager u Europskom domu rekla je nekoliko prigodnih riječi , a samu izložbu je otvorio akademik Mijo Ivurek publicist i pisac koji je na profesionalan, a opet osjetno prijateljski način, govorio o slikaru i njegovom djelu svih ovih godina.

Uz njega je i pjesnikinja Lidija Puđak, također prijateljica i obožavateljica slikarstva Milana Nadja, svojom priogodnom poezijom uskladilai uveličala sam program.

Na otvorenje izložbe došla su mnoga eminentna imena iz svijeta umjetnosti i kulture te na taj način odali priznanje velikom radu gdina Nadja.

Milan Nadj je rođen 1.svibnja 1945.g. u Samoboru.Umirovljeni učitelj i slikar hrvatske naive.Učiteljsku školu završio u Križevcima 1965. godine. počinje sa slikanjem u likovnoj grupi učiteljske škole gdje dobiva prve pojmove o slikarkim tehnikama od prof. Ančića i Friščića. Prvo radno mjesto učitelja dovodi ga u Molve gdje već u to vrijeme djeluju neki poznati naivni slikari.Utjecaj Hlebinske škole i izravna potpora Ivana Generalića Nađu daju podstreka da se okuša vrlo uspješno u slikanju na staklu, u već zacrtanim tehničkom manirima ovog izričaja.Član DNUH Mirko Virius u Zagrebu kao i likovnog udruženja u Đurđevcu i Koprivnici.

Radovi Milana Nađa nalaze se u mnogim poznatim galerijama u Europi i cijelom svijetu u privatnim zbirkama i na velikim aukcijama u Americi, Austriji… Aktivan je kulturni djelatnik i za svoj umjetnički rad primio je brojna priznanja i diplome.

 

Lidija Puđak
Lidija Puđak
"Ne želim poput Diogena hodati u podne sa svijećom u ruci tražeći čovjeka. Kada osobne mane ispisah, shvatih da su oko mene ljudi, tek ljudi ! Radujem se svakom kulturnom događaju, te iste i sama organiziram, a dva su pokrov i prepoznatljivost rada. Prvi je Slavonija u Krilu Zagreba kojim milujemo ispaćenu i iseljenu Slavoniju, spajamo kajkavštinu i ikavicu te bar tim trenutko Slavonija ne na tronu. Drugi program je " Pjesničkom riječju "STOP NASILJU nad ženom" u kojem skupljamo adekvatne institucije, vrištmo pjesničkom riječju i apeliramo. Želim da se svaka žrtva oslobodi okova i izađe iz mraka, Postoji i istoimeni blog na kojemu je preko 400 pjesnika koji sa svojim sjajnim pjesmama i na taj način grle svaku nevinu žrtvu.