fbpx
spot_img

Na današnji dan: 19. oktobar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1899. – Rođen je gvatemalski pisac Migel Anhel Asturijas, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1967. klasik realizma u latinoameričkoj prozi. Prikazao je potresnu fizičku i duhovnu bedu u svojoj otadžbini i ispisao snažnu optužnicu protiv diktatura u zemljama Centralne Amerike, dominacije multinacionalnih kompanija,
komercijalizacije tradicionalnog života. Dela: „Gospodin predsednik“, „Gvatemalske legende“, „Kukuruzni ljudi“, „Uragan“, „Zeleni papa“, „Oči pokopanih“, „Vikend u Gvatemali“.

1931. – Rođen je engleski pisac Dejvid Džon Mur Kornvel, poznat kao Džon Le Kare, majstor modernog špijunskog romana. U romanima je oslikao bestijalnost koja dominira svetom špijunaže u senci Hladnog rata. Dela: romani „Poziv za mrtvaca“, „Špijun koji se sklonio u zavetrinu“, „Rat u ogledalu“, „Mali grad u Nemačkoj“,
„Naivni i sentimentalni ljubavnik“, „Dečko, dama, kralj, špijun“, „Plemeniti đak“, „Smajlijevi ljudi“, „Mlada dobošarka“, „Panamski krojač“, „Čist špijun“.

1932. – U Beogradu je otvoren Kolarčev narodni univerzitet, zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, koji je u tu svrhu testamentom zaveštao ogromnu svotu od oko 50.000 dukata. Zdanje Kolarčevog univerziteta projektovao je srpski arhitekta Petar Bajalović.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.