fbpx
spot_img

O utorka za nasilničku vožnju kazna zatvora, za nevezivanje pojasa 10.000 dinara

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje će stupiti na snagu 3. aprila, povećaće sankcije za najteže prekršaje, ali i za prekršaje koji utiču na posledice saobraćajne nezgode, rekao je za RTS načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Sobraćajna policija stvoriće uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole, istakao je Arsov.

Oprez na putevima ovih dana savetuje se i zbog klizavih kolovoza i zbog prazničnih gužvi, a posebno zbog novih pravila, to jest kazni. One će važiti od 3. aprila.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nebojša Arsov je rekao da će Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja povećati sankcije za najteže prekršaje, ali i za prekršaje koji utiču na posledice saobraćajne nezgode.

„Primenom ovog zakona i aktivnostima saobraćajne policije u narednom periodu mislim da ćemo smanjiti stradanje na našim putevima. Uprava saobraćajne policije planira da promeni svoju aktivnost u smislu da će aktivnosti usmeriti na mestima gde se očekuju saobraćajne nezgode“, kaže Arsov.

Nije svejedno ako na nekom pravcu otkrijemo 100 prekršaja nepropisnog preticanja ili to učinimo na delu puta gde se zbog nepropisnog preticanja i preglednosti dešavaju saobraćajne nezgode, rekao je Arsov.

„Trenutno radimo na nekim alatima koji će nam pomoći da pratimo rad saobraćajne policije i da usmeravamo rad naših kolega“, kaže inspektor.

Nove kazne pogodiće vozače bez pojasa

S obzirom na uobičajeni broj prekršaja, nove kazne najviše će, čini se, pogoditi vozače bez pojasa, kazna je sada deset hiljada dinara.

Kako kaže Arsov, vozači i putnici imaju najlakši način da izbegnu plaćanje sankcija. S jedne strane tu je par sekundi da vežu sigurnosni pojas, a sa druge strane imaju statistiku koja kaže da 60 procenata poginulih vozača putnika nije koristilo pojas i imamo sankcije od 10.000 dinara. Prosto da izabere na kojoj će strani biti, upozorio je Arsov.

„Svojim prijateljima navodim primer da je prošle godine jedan vozač na auto-putu udario u zaštitnu ogradu i nakon te nezgode on i suvozač imali su lakše telesne povrede, dok je jedan putnik ispao sa zadnjeg sedišta i poginuo na licu mesta, a drugi putnik je poginuo u vozilu“, rekao je Arsov.

Kako kaže, kontrolisaće se vezivanje pojaseva na zadnjem sedištu, kako bi najteže posledice bile izbegnute.

Još jedna novina je spuštanje limita dozvoljenog nivoa alkohola u krvi na 0,2 promila.

„Ako statistika kaže da osam procenata svih nezgoda izazovu pijani vozači, da u 14 odsto nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači, jasno je da je alkohol i vožnja ne idu zajedno i za razliku od prethodnog primera, gde mnogi vozači nisu toga svesni, oni su svi svesni da ne treba da voze pod uticajem alkohola, ali i dalje vozači i dalje sedaju za volan“, kaže Arsov.

„Svaki vozač biće alkotestiran prilikom kontrole“

Iz tog razloga će saobraćajna policija stvoriti uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole i mislimo da ćemo na taj način i sa strožim kaznama u Zakonu o bezbednosti uspeti da smanjimo broj stradalih u saobraćaju, istakao je Arsov.

Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolasaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi ići će se u zatvor 30 do 60 dana.

„Za nasilničku vožnju nije propisana novčana kazna, već će takvi vozači imati kaznu zatvora od 30 do 60 dana, bez mogućnosti da plate novčanu kaznu. Cilj tih izmena je da vozači shvate da ne može sve da se plati i da nasilnička vožnja mora biti sankcionisana na najstroži način“, rekao je Arsov.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.