Odbojka: Novi poraz Srbije

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije zabeležila je drugi uzastopni poraz u Svetskoj ligi. Nakon Irana, i Argentina je bila uspešnija od naših momaka rezultatom 3:0 (25:23, 25:22, 25:20). Argentinci su sasvim zasluženo slavili, pošto su tokom većeg dela meča prikazali bolju igru. Na drugoj strani, kod srpskih igrača je bio vidno prisutan umor, posle svega što im se izdešavalo na putu do Teherana.

Početak prvog seta je obeležio snažan i silovit start izabranika Nikole Grbića. Odličnom igrom Kovačević i Lisinac su primorali trenera Argentinaca, Velaska da zatraži tajm-aut već na startu meča posle fantastičnih (5:1, 6:1). Već posle tog tajm-auta bilo je evidentno da je ekipa iz Južne Amerike počela da igra mnogo bolje. Nije dugo trebalo Argentincima da dođu do izjednačenja, to se već dogodilo kod rezultata 9:9. Nakon toga uspevaju i da preokrenu sjajnim blokovima na Ivoviću za 12:11. Usledila je potom i greška Srećka Lisinca, i Argentina je po prvi put na meču imala dva poena prednosti. Srbija je tokom prvog perioda imala dosta problema na prijemu, ali možda i veći problem je bio veliki broj servis grešaka. Sve te nevolje u igri našeg tima su Argentinci iskoristili, i otišli su na tehnički tajm-aut sa 16:14. Imala je Argentina tokom seta i tri poena viška 18:15, ali je u završnici seta Uroš Kovačević sa dva vezana poena doneo izjednačenje Srbiji 23:23. Potom je usledio jedan veoma dug poena, Srbija je imala priliku da ga osvoji, ali ipak na kraju je poentirao Sole i doneo svom timu prvu set loptu 24:23. Tada je na servis liniju stao Poglahen, koji fantastičnim servisom donosi Argentini prvi set, rezultatom 25:23.

Uvodni deo drugog seta je zapravo bila repriza prve deonice, samo što su sada timovi zamenili uloge. Odličnim servisima tehničara De Čeka, uz poene Solea i Palasiosa, Argentina na startu seta stiče četiri poena prednosti. Morao je tada nešto da menja Grbić, tražio je tajm-aut, napravio izmenu tehničara koja je i donela bolju igru njegove reprezentacije. Posle dobrih servisa Brđovića, Srbija dolazi do izjednačenja 9:9. Ali, tada je na servis ponovo došao Lusijano De Čeko, koji je zadavao velike probleme srpskim primačima. Ponovo na njegov servis, Argentina je vezala nekoliko blokova i stekla je novu prednost od 14:12. U nastavku seta četa trenera Velaska je uglavnom imala prednost od 1- 2 poena, koju su održavali preko razigranih srednjaka i korektora Palasiosa. Završnica seta je donela veliku prednost Argentinaca od 24:21, posle dobrog napada Palasiosa. Srbija uspeva da spasi prvu set loptu, ali ne i drugu koju Argentina koristi odlično organizovanim napadom iz zadnje linije.

I poslednju deonicu ovog meča, Argentina bolje počinje. Dobrom igrom Solea, Palasiosa i Poglahena odlaze na 7:3. Uspela je Srbija malo da konsoliduje redove i dobrim servisom Stankovića da stigne do minus jedan, kod rezultata 6:7. Međutim, najveći problem srpske ekipe su bile greške kojih je bilo dosta u ovom meču. Poenima Poglahena, Argentinci odlaze na 13:9. Prilazila je Srbija tokom seta na poen zaostatka, ali je Argentina u tim trenucima dobro organizovala svoje napade i uvek je imala spreman odgovor na pretnje Srbije. Kako se set bližio kraju, tako je igra Argentine delovala sve sigurnije. Sa velikom prednošću od 23:20 su ušli u finiš meča, a prvu meč loptu koriste posle greške Uroša Kovačevića za konačnih 25:20.

Poglahen sa 16 poena je bio najefikasniji kod pobednika. Poslednji meč trećeg vikenda Svetske lige, Srbija igra u nedelju od 15 časova i 30 minuta. Protivnik je reprezentacija Italije, stari protivnik naše ekipe. Za sve ljubitelje odbojke obezbeđen je prenos na TV Arena Sport 1 i RTS 2.

ODBOJKA-LOPTA

Prethodni tekstSunce u suncokretu
Sledeći tekstMisao dana
Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...