Odbojka: Srbija odlična na startu

Veliku pobedu ostvarili su srpski odbojkaši na početku još jednog izdanja Svetske lige. Ta pobeda može se okarakterisati i istorijskom, pošto je Srbija prvi put  savladala Rusiju na njihovom terenu. Odličnom igrom srpska ekipa je pokazala da je u veoma dobroj formi i da  ova godina može biti veoma uspešna.

U dalekom Kalinjingradu pala je moćna Rusija, aktuelni olimpijski šampion posle samo tri seta. Neko bi rekao ubedljivo, ali daleko je bilo od toga. Početak meča obeležili su sjajni blokeri ruske ekipe, Dmitri Muzerski i Artem Volvič koji su  svojom visinom predstavljali prave kule na mreži i od prvih devet poena svoje ekipe čak četiri su bila sjajno postavljeni blokovi. Ali, nije to uticalo na naše momke koji su uspeli brzo da se vrate u set, zahvaljujući seriji poena na servis Marka Podraščanina. U nastavku seta odlično su igrali i naši primači Nikić i Ivović i Srbija je sredinom seta imala prednost od 17:13. U finišu seta Rusi prilaze na samo minus od jednog poena (22:21), ali u tim trenucima još jednom su odlični bili naši srednji blokeri koji donose prve set lopte 24:21, a drugu srpska ekipa koristi greškom Muzerskog. Drugi period meča verovatno je jedan od najlepših i najdužih u istoriji odbojke. Ponovo je Srbija imala prednost od nekoliko ponea (16:13), uspevaju Rusi da uhvate priključak i preokreću u završnici seta 22:20. Ali, to je bio samo početak velikog rata nerava i igre na razliku. Dugo se igralo na razliku, a smirenija ekipa u finišu veoma dugog seta bila je Srbija i zasluženo je slavila posle velike borbe sa 34:32. Posle tako izgubljenog seta, Rusi jednostavno nisu imali više snage da se suprostave Srbiji koja je rutinski rešila i treći set u svoju korist rezultatom 25:17.

Velika pobeda za srpsku odbojku, posle odbojkašica i odbojkaši naše zemlje su ispisali istoriju.  Najbolji kod pobednika su bili Lisinac i  Nikić sa po 12 poena. Kod poraženog domaćina  Kljuka sa 10 je bio najefikasniji. Naredni meč Srbija igra u subotu od 16:40 h , protiv reprezentacije Bugarske. U Kalinjingradu pored Srbije, Rusije i Bugarske takmiči se i svetski šampion Poljska, koja je u prvom meču slavila protiv Bugarske sa 3:1.

ODBOJKA-LOPTA

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...