fbpx
spot_img

Odbojka: Srbija ubedljiva u finalu

Srpska odbojkaška reprezentacija konačno je uspela da osvoji zlatnu medalju u najkomercijalnijem odbojkaškom takmičenju. Izabranici Nikole Grbića su uspeli iz šestog pokušaja da osvoje Svetsku ligu, pošto su fantastičnom igrom porazili nemoćne Brazilce. Finale je trajalo samo 98 minuta, a Srbija je bila ubedljiva i slavila je sa 3:0 (25:22, 25:22, 25:21).

Titulom u Svetskoj ligi, Srbija je potvrdila odličnu formu koja ih je krasila od početka takmičenja. Na putu do završnog turnira pao je olimpijski šampion, nešto kasnije i svetski šampion. Sve je to bila najava za fantastičnu igru na završnom turniru , gde je Srbija pokazala da se polako vraća u sam vrh svetske odbojke, i da je prava šteta što četa selektor Grbića neće putovati u Rio.

Srbija je od početka finalnog meča delovala kao ekipa, koja više želi pobedu. Tokom prvog seta srpska ekipa je od starta imala prednost. Brazilci su uspevali da održe kakav-takav priključak za Srbijom sve do rezultata 13:13. Onda je usledila strahovita serija Srbije od 5:0 u režiji Ivovića i Kovačevića za veliku prednost od 18:13. Približili su se Brazilci u završnici na 22:20 posle nekoliko dobrih poteza Lukarelija, ali je Luburić sjajnim servisom odbio napade Brazila i doneo Srbiji 24:20 za mirnu zavrršnicu. I drugi set Srbija sjajno počinje, i predvođena raspoloženim Ivovićem i Luburićem stiže do prednosti od 11:7. U nastavku seta uspevaju Brazilci da konsoliduju redove, i preko odličnog Valasa dolaze do izjednačenja 12:12, ali na tehnički tajm-aut Srbija odlazi sa prednošću od dva poena. Posle obaveznog tajm-auta, Ivović i Luburić vežu dva poena i četa Nikole Grbića ponovo beži na velikih 18:14. Ponovo u završnici seta, Brazil dobrim servisima Bruna i napadima Valasa uspeva da se približi na 22:21. Međutim, u završnici seta još jednom je bio sjajan korektor Luburić i Srbija dolazi do novog seta rezultatom 25:22. Ni posle desetominutne pauze ništa značajnije se na terenu nije promenilo. Srbija je nastavila sa fenomenalnom igrom u istom ritmu. Još jednom je Srbija imala prednost od početka seta. Sredinom seta sjajnim servisima, napadima i blokovima, Orlovi su stekli ogromnu prednost od 18:12. Nastavio je Ivović u nastavku seta da teroriše odbranu Brazila, i odličnim napadom iz zadnje linije doneo je nedostižnu prednost. Kada je na semaforu zasijalo 23:19, za ekipu Nikole Grbića svima je bilo jasno da smo dobili nove šampione.

Na kraju je Ivović sa 16 poena bio najbolji u redovima novih šampiona. Dobru je podršku imao u Luburiću, koji je meč završio sa 10 poena. Za MVP završnog turnira proglašen je Marko Ivović, koji je pored laskave titule kao nagradu dobio i 30.000 dolara. Treba napomenuti da je Srbija kao novi šampion, osvojila nagradu od čak milion dolara.

Ostale pojedinačne nagrade:

Primači: Ivović (Srbija) i Ruzije (Francuska)

Srednji blokeri: Lisinac (Srbija) i Mauricio (Brazil)

Libero: Grebenjikov (Francuska)

Tehničar: Đaneli (Italija)

Korektor: Valas (Brazil)

ODBOJKA-LOPTA

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...