fbpx
spot_img

Osvrnimo se s poštovanjem: Branislav Kerac!

http://forum.striparna.com/
http://forum.striparna.com/
http://cat_claw.tripod.com/about.html
http://cat_claw.tripod.com/about.html
http://www.lambiek.net/artists/k/kerac_bane.htm
http://www.lambiek.net/artists/k/kerac_bane.htm
http://www.darkwood.co.rs/forum/index
http://www.darkwood.co.rs/forum/index

Mnogi od nas koji su tokom 80-ih godina prošlog veka odrastali u Jugi, pitaju se povremeno šta li je sa Branislavom, Banetom Kercem, jednim od najznačajnijih strip autora iz perioda SFRJ. Tu je on negde, samo se malo pritajio…  sa brojnim zaslugama iza sebe!

http://cat_claw.tripod.com
http://cat_claw.tripod.com

Branislav Kerac je rođen 1952. godine u Novom Sadu. Zaljubljen u strip od svoje pete godine, crtao je dosta toga kao školarac, a zvanično debitovao 1975. godine u “Zlatnom klikeru“, kada je objavio svoj prvi “pravi ozbiljni“ strip Poručnik Tara. U saradnji sa Dečjim novinama, lansirao je strip Kobra 1978. godine, i doprineo svojevrsnom kult statusu magazina Yu strip, a kasnije i Eks almanaha. Radio je na stripovima “Parizan Goran”, “Troje nesalomivih”, “Nindža”, “Kelly Brando”, komični “Billy The Pljuc”, serijal “Balkan Ekspres” i drugo, a njegov najprepoznatljiviji brend je svakako prva autentična superheroina srpskog stripa, Cat Claw (1981. do 1995. godine) – Na neki način, ona je ženska varijanta Spajdermena,a za njene sposobnosti bio je zaslužan jedan famozni mačji ogreb… Ovim stripom je, između ostalog, osvojio i skandinavske zemlje.

  Radio je najviše po scenarijima Svetozara Obradovića, Slavka Draginčića, Gordana Mihića, Petra Aladžića i Marka Hamila. Licencno je crtao Tarzana i Velikog Bleka. Kod nas je bio veliki saradnik “Dečjih novina”, “Foruma” i “Dnevnika”, a pod pseudonimom H. M. Baker radio je za američke izdavače i serijale „Ghost“ i „The Black Pearl“

Tokom ratnih godina, Kerac se orijentisao na strane izdavače, a manje je poznato da je između 1992. i 2000. bio bubnjar benda ‘GeroMetal’! Kako se kriza na Balkanu produbljivala (naročito ona ekonomska posle ratova), Kerac je sve više prihvatao nestripske i bolje plaćene poslove dizajnera i ilustratora i zapostavljao strip.

Danas se tek povremeno bavi stripom više na drugarskoj nego na egzistencijalnoj bazi, pod izgovorom da mladima treba napraviti prostora.

Dobitnik je nagrade Međunarodnog salona stripa 2005. (u organizaciji SKC-a, Beograd) za doprinos razvoju srpskog stripa.

http://www.darkwood.co.rs/strip-arhiv
http://www.darkwood.co.rs/strip-arhiv

Korisni linkovi za detaljniji pregled:

http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/branislav-kerac/320/

https://www.youtube.com/watch?v=IDuBHUZwm_Q

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.