fbpx
spot_img

Planeta Stripa: Italija – 1. deo

 

                   Iako se u svetskim merilima uglavnom ne svrstava rame uz rame sa zvanično najznačajnijim centrima stripa – Amerika, Francuska (odn. francusko-belgijska škola), Italija kao uporište stripa odigrala je značajnu ulogu u ovom delu Evrope, utičući i na  mnoge koji su odrastali u Srbiji, naročito u 2. pol. XX veka.          

                    

Sir Oliver
http://www.kvizoteka.net/strip.aspx

              Koliko strip-junaka možemo nasumice da se dosetimo, a da su potekli iz pera i mašte italijanskih autora? Verovatno velikog broja njih, makar ponekad i ne razmišljali o njihovom poreklu… (Ovde je samo nekoliko predloženih likova koji bi nam poslužili za podsećanje!) No, krenimo malo redom – Rana istorija italijanskog stripa nije tako značajna za našu publiku, ali dužni smo da napravimo barem kraći pregled.(Uočite da se u italijanskom zadržao domaći naziv za stripove fumetto (pl. fumetti) – doslovce „dim, oblačić“, za šta je današnji naziv nuvolline.)


 

http://blocs.xtec.cat/escolabeatbonaventura/2012/04/25/primer-premi-jocs-florals-geronimo-stilton
http://blocs.xtec.cat/escolabeatbonaventura/2012/04/25/primer-premi-jocs-florals-geronimo-stilton

 

images-Zagor-Blek
http://www.radiosarajevo.ba/novost/79545/istorija-stripa-na-bistriku

 

 

CortoMaltese
https://plus.google.com/117557544778797079670/posts

                  Italija nije mnogo zaostajala za sredinama gde su se stripovi inače počeli pojavljivati (tj.Amerika), računajući tu i tipične preteče u vidu raznih ilustrovanih priloga tokom XIX veka.

            1899. je osnovan list  Il Novellino koji počeo je na primer počeo da objavljuje Autkoltovog Žutog derana. Ipak, prvi domaći strip u pravom smislu reči pojavljuje se tek 1908., i to su bile avanture tamnoputog dečaka Bilbolbula (autor A. Musino) u Il Corriere dei Piccoli.

                         

            

                                                                 –          Nastaviće se     –

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.