fbpx
spot_img

Početak rada Humanitarne organizacije „Svetionik“ – tribina: „Savremen čovek i vera“

Humanitarna organizacija “Svetionik” iz Pančeva, osnovana je 11. Februara, 2016. godine. Osnivači su: Brankica Jakovljević, Bojana Stanisavljević i Ivana Morar. HO “Svetionik” je neprofitna, nevladina, nestranačka organizacija, osnovana na neodredjeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarnog rada i afirmisanja poželjnih društvenih aktivnosti i vrednosti. Humanitarna organizacija Svetionik

Svoj početak rada obeležila je tribinom “Savremen čovek i vera” koja je održana 9. marta u Gradskoj biblioteci Pančevo. Humanitarnu organizaciju “Svetionik” predstavila je predsednica Ivana Morar, istakavši da će pored humanosti kao izuzetne vrline, nastojati da afirmišu i obrazovanje, kulturu, nauku, sport i druge pozitivne vrednosti i aktivnosti, koje su osnova za razvoj zdravog društva. “Svetionik” će poseban akcenat staviti na humanitarni rad, edukaciju i omladinu (pre svega decu), kao i na afirmisanje humanitarnog i volonterskog rada. Najavljene aktivnosti u narednom periodu su: humanitarni koncert, predavanja i tribine o bezbednosti dece, bezbednom korišćenju interneta, zatim o Nikoli Tesli, kao i gostovanje monaha sa Ostroga.  

Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić

Dejan M. Simeunović, pisac i budući teolog, autor je knjige „Budilnik za krštene neznabošce“ koja je predstavljena na tribini. Deo novca od prodaje namenjen je obnovi manastira Rajinovac.

Publika je upoznata sa stvaralaštvom Dejana M. Simeunovića. On je do sada objavio tri zbirke pesama: “Ustajte braćo”, “Svitac u tami” i „Prorok“ (poezija inspirisana likom i delom Nikole Tesle). Tom prilikom je pomenuta i njegova saradnja sa režiserkom Brankom Gajić, na filmu o vladiki Nikolaju Velimiroviću, kao i njegov rad na monodrami Ane Maljević – „Kobne laži Sol Sarfati“. 

Otac Aleksandar Saša Đurđević, sekretar valjevske eparhije, nekadašnji profesionalni fudbaler, (neko vreme igrao  za Obilić), u svom izlaganju dotakao se svog rada sa mladima, i tribinama koje je organizovao kako bi afirmisao vrednosti pravoslavlja, sa mnogim poznatim ličnostima, medju kojima su Vladeta Jerotić i Emir Kusturica.

Posebno je interesantan bio njegov osvrt na život u Venecueli, gde je po blagoslovu mitropolita Amfilohija imao misiju i obnovio rad SPC nakon nekoliko decenija.

Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić

Tribini je prisustvovalo osamdesetak ljudi, među kojima je bilo sveštenika i veroučitelja, kao i gostiju Humanitarne organizacije u publici: dr Igor Franc, načelnik odeljenja za visokotehnološki kriminal Međunarodnog instituta u Beogradu, književnica Milica Aranđelović, predsednica Književnog kluba „Prota Vasa Živković”, glumica iz Beograda Mira Đurđević

Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Foto: Goran Nikolić
Humanitarna organizacija „Svetionik“
Humanitarna organizacija „Svetionik“
Neprofitna, nevladina, nestranačka organizacija, osnovana na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarnog rada i afirmisanja poželjnih društvenih aktivnosti i vrednosti. Ciljevi: organizovanje humanitarnih akcija, edukacija, afirmacija obrazovanja, kulture, nauke, sporta, ekologije, očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnih vrednosti, podizanje svesti o položaju i problemima socijalno ugroženih kategorija društva, angažovanje na bezbednosti i poboljšanju uslova za život i rad omladine, naročito dece. Organizacija ima sedište u Pančevu. Osnovana je 11. februara 2016. godine.