fbpx
spot_img

Sekice, to ste opasno smislile – Diabolik!

 

Foto: elledecor.com/it

Foto: misshome.wordpress.com/2013

U ovom serijalu imamo posla sa opakim likom kao glavnim junakom, a značajno je što je u pitanju plod mašte dve dame – još imajući u vidu da je nežniji pol još uvek slabije. zastupljen u kreiranju stripova! U pitanju su sestre iz MIlana, rođene Đusani (Giussani) – Andjela (1922 – 1987) i Lučana (1928 – 2001) Smatrajmo da je Andjela nešto prednjačila u motivaciji da pokrene nešto novo, radeći uz svog muža Đina Sansonija u izdavačkoj kući Astoria (odn. izdanak Astorina) koja se bavila izdavanjem dečjih knjiga i nekih stripova, kao što je Big Ben Bolt… Za kreaciju o kojoj danas govorimo bilo je dovoljno uzora iz ranijih pisanih i crtanih ostvarenja u žanru kriminala i misterije (pa npr. i francuski Fantomas s početka XX veka), kao i realni slučaj jednog ubistva u Torinu nesto pre pojave stripa, pri kojem je tajanstveni ubica ostavio potpis/oznaku Diabolick(!) Inače, društveni klima u Italiji u kojoj nastaje Dijabolik predstavlja doba stabilnog ekonomskog napretka i drži se nekih stabilnih, tradicionalnih moralnih vrednosti, pred kojima je bio veliki izazov promovisati lik kriminalca koji  kao glavni junak treba da održi neku liniju ličnog uspeha kroz serijal!

Jedna od motivacija naših sestara bila je kanda i namera da se kreira nešto zgodno za usputno čitanje, za brojne radnike i službenike koji su do posla i natrag saobraćali vozom – džepni format, viđen kasnije i kod nas u brojnim izdanjima Superstripa iz kojih je ponikao i Alan Ford, a inače i dovoljno diskretan, jel’te, pred očima onih koji ne bi cenili takav izbor štiva! Tako je 1962. lansirana ova visprena i opasna faca, koja se pri akciji ugl. zaodeva uk u prepoznatlnjivi tamni kostim sa maskom…

Sestre Đusani su se iskazale kao idejne kreatorke i scenaristkinje (kasnije je npr. uskoćio Mario Gomboli), dok su za grafičku stranu – pomenimo samo neke, bivali zaduženi F. Paludeli (Palu), Đino Markezi i Serđo Zaniboni (1937 – 2017 – tvorac čuvenog loga u vidu viteza sa isturenim kopljem, za veliki  brend “Panini”!

– NASTAVIĆE SE –

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.