fbpx
spot_img

Sigurnost dece na internetu

 

Na veb sajtu “Bezbednost mladih na mreži” koji je Majkrosoft objavio pre nekoliko godina, postoji poseban odeljak za roditelje, dostupan na  adresi www.microsoftsrb.rs u okviru kojeg su roditeljima predstavljeni ključni problemi, i dati saveti za rešavanje problema ugrožene sigurnosti deteta i porodice, kroz dečije delanje na internetu.

foto: vodiczadecu.com
foto: vodiczadecu.com

 

Osim ovog resursa za roditelje, i sajt “Klikni bezbedno” ima svoj odeljak za roditelje sa dobrim savetima dostupnim na  vezi www.kliknibezbedno.rs. Na ovom veb sajtu je dostupan jako dobra PPT prezentacija namenjena svima koji drže osnovnu obuku roditelja na temu sigurnosti dece na internetu, i brošura koju nastavnik može odštampati i podeliti svim roditeljima.

 

Na sajtu Unicefa za Srbiju su takođe dostupni saveti za roditelje na temu bezbednosti njihove dece na internetu .

 

Majkrosoft operativni sistemi imaju funkciju „roditeljski nadzor“ koja roditeljima ili starateljima deteta omogućava da upravljaju načinom na koji deca koriste računar. Na primer, mogu se postaviti ograničenja za časove kada deca mogu koristiti računar, igre koje mogu igrati i programe koje mogu pokrenuti. Više informacija o uspostavljanju kontrole roditelja nad računarom koje dete koristi mogu se dobiti na ovoj vezi windows.microsoft.com/sr-latn-rs/windows7/prevent-children-from-using-specific-programs (srpski jezik).

 

Izvor: Časopis za nastavnike „Partner  u  učenju“

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.