fbpx
spot_img

Svetski (Grčki), a naš – Konstantinos Bourelakis, doktor estetske dermatologije

Dr Konstantinos Bourelakis radi u Beogradu od 2011. godine sa ciljem da na ovim prostorima ponudi svoja znanja i strast prema medicini obezbeđujući visoke standarde svojim pacijentima. Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Srbiji, radio je u Vojnoj bolnici u Atini i završio postdiplomsku edukaciju iz oblasti akupunkture i tradicionalne kineske medicine. Zatim su usledila brojna usavršavanja u zemlji i inostrastvu u oblasti estetske i tradicionalne medicine. Trenutno edukaciju nastavlja kroz specijalizaciju dermatologije na Kliničkom centru Srbije.

Dr Bourelakis neguje individualni pristup pacijentima. Svakom pacijentu omogućava detaljno informisanje o njegovom stanju, uz personalizovan tretman, kako bi pacijent mogao da se oseća zdravim i lepim u svojoj koži.

Koji su najčešći problemi kože s kojima se svakodnevno susrećete kod pacijenata tinejdžerske dobi?

Najčešći problem koji viđamo kod pacijenata tinejdžerske dobi su nesumnjivo akne (acne vulgaris), koje nastaju usled prekomernog lučenja sebuma u ovom periodu života, usled kojeg se pore zapušavaju i dolazi do pojave akni različitog intenziteta. Srećom, uz pomoć lekara i uz malo upornosti ovo stanje kože može se veoma lepo sanirati. Osim akni, kod tinejdžera često srećemo i probleme poput ekcema, dermatitisa, pojave peruti, preteranog znojenja, ali i opekotina od sunca.

Koji bi bio Vaš najbolji savet, za borbu s aknama i što koristiti?

Pre svega je važno da pacijenti razumeju da se akni neće rešiti preko noći ili posle jednog tretmana, već je neophodno strpljenje i disciplina u primeni terapije koju je lekar odredio. Dostupne su nam različite mogućnosti, u zavisnosti od intenziteta problema, tipa kože pacijenta i mnogih drugih faktora, od kreiranja pravilne rutine nege kože, preko topikalne primene antibiotiskih ili drugih krema, laserskih tretmana, do terapija koje se sprovode pod redovnim nadzorom lekara.

Kakav biste režim njege preporučili za mladu kožu koja nema nepravilnosti?

Mlade osobe koje imaju kožu bez nepravilnosti retko razmišljaju o režimu nege, smatrajući da im nije neophodan, ali je zapravo izuzetno važno uspostaviti pravilnu rutinu baš u tom periodu, jer će ona predstavljati dobru osnovu za kasnije. Što duže usporimo pojavu znakova starenja na koži, biće efikasniji anti-aging tretmani kasnije, kada se za njima ukaže potreba. Za mladu kožu važno je redovno pranje lica blagim preparatima dva puta dnevno, obavezno skidanje šminke pre odlaska na spavanje, zatim upotreba blage kreme za dnevnu negu (lagane formule sa vitaminom C) i obavezno upotreba kreme za zaštitu od sunca, SPF najmanje 50. Pravilna nega kože treba da postane svakodnevna navika.

Šta je dermatološki pregled?

Dermatološki pregled obuhvata s jedne strane procenu opšteg fizičkog stanja pacijenta, na osnovu pažljivog pregleda i palpacije kože i dokumentovanja nalaza. Lekar uzima ličnu i porodičnu anamnezu i vrši procenu boje kože, vlažnosti, temperature, teksture, pokretljivosti i turgora i lezija kože. U zavisnosti od tegoba s kojima pacijent dolazi, pregleda se koža, kosa ili nokti, ili sve zajedno. S druge strane, osnovni pregled dermatologa predstavlja i dermoskopija – izuzetno detaljan pregled svih promena na koži aparatom koji se zove dermoskop.

Koje su posledice dugotrajnog izlaganja suncu po kožu i zdravlje?

Iako izlaganje suncu s jedne strane doprinosi našem psihičkom zdravlju, ali i fizičkom, omogućavahući stvaranje vitamina D, s druge strane važno je znati da i prirodno i veštačko sunčanje doprinose fotostarenju kože. Neposredne posledice izlaganja suncu osećamo odmah u vidu opekotina kože, srednjoročne posledice podrazumevaju starenje kože, njeno sušenje i stvaranje fleka, dok dugoročne posledice podrazumevaju karcinogeno dejstvo sunčevih zraka. Postoji dokazana veza izlaganja suncu sa povećanjem učestalosti pojavljivanja karcinoma kože, posebno njegovog najzloćudnijeg oblika – melanoma i zato se kvalitetne kreme za zaštitu od sunca sa visokim faktorom moraju nositi svakodnevno. To je osnova pravilne nege kože u svako doba.

Saveti dermatologa za negu kože i kose nakon letovanja? 

Sunce i more nam pomažu da napunimo baterije nakon naporne godine, međutim visoke temperature, sunčanje i morska so ostavljaju posledice na koži i kosi, te im je nakon letovanja potreban oporavak i priprema za jesen i zimu. Trebalo bi uraditi blagi piling kože i hidrirati je pojačano, kako kremama, tako i kroz ishranu bogatu tečnostima. Dodatno se može uraditi nekoliko tretmana kod estetskog lekara, od hemijskog pilinga i čišćenja lica ultrazvučnom spatulom, do mezoterapije sa hijaluronom i PRP tretmana, što će sve pomoći regeneraciju kože. Za negu kose, dobro je koristiti blag, hidrirajući šampon i regenerator, a pozitivan efekat će dati i maske za kosu.

Zašto je važan proces eksfolijacije?

Procesom eksfolijacije se sa površine kože uklanjaju mrtve ćelije, čime se poboljšava izgled kože, budući da se stimuliše stvaranje novih ćelija i rezultat je nežnija i ravnija površina kože. Mogu se koristiti prirodni preparati u kućnim uslovima, kako mehanički, tako i hemijski, ali se tu mora posebno voditi računa o tipu kože i kvalitetu proizvoda, jer se koža može i oštetiti preteranom eksfolijacijom ili upotrebom neadekvatnih preparata. S druge strane, kod lekara se može uraditi hemijski piling, gde lekar prema tipu i stanju kože, kao i mnogim drugim faktorima bira odgovarajući preparat i prepisuje negu nakon tretmana.

Kako najlakše hidrirati i zaštiti kožu?

Da bi koža dugo zadržala svež i mladalački izgled, potrebno je usvojiti određene dobre navike, koje će joj pomoći da bude hidrirana i zaštićena. Važno je da dovoljno spavate, ograničite tuširanje na 5 do 10 minuta mlakom vodom, pijete dovoljno vode, ograničite ili izbegavate kafu, alkohol i pušenje, jedete raznovrsnu hranu, bavite se redovno fizičkom aktivnošću i pokušate da smanjite nivo stresa. Zatim je važna pravilna nega kože, uz korišćenje nežnog sredstva za čišćenje, proizvoda koji sadrže ceramide, hijaluronsku kiselinu, lipide i masne kiseline i, obavezno, zaštita kože od sunca, vetra i hladnoće. Vodite računa da pronađete i upotrebljavate proizvode koji odgovaraju vašem tipu i stanju kože i koji su testirani i preporučeni od strane dermatologa.

Najčešće greške u tretmanu kože?

Izuzetno je važno pravilno negovati kožu, kako zbog njenog zdravlja, tako i za njenu lepotu. Najčešće greške u tretmanu kože podrazumevaju preskakanje redovne rutine, upotrebu neadekvatnih preparata i korišćenje preparata na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom. Pacijenti često preskaču lokalni alergijski test na nadlaktici pre upotrebe novog proizvoda, a to je izuzetno važno zbog pojave alergija, zatim koriste kreme koje ne odgovaraju njihovom tipu kože, stavljaju hitratantnu kremu na potpuno suvu, umesto na vlažnu kožu, ne koriste proizvode pravilnim redosledom ili ne koriste svakodnevno preparate za zaštitu od sunca. Sve su to greške koje dovode do ubrzavanja starenja kože.

Kako stres utiče na kožu i šta ga pokreće?

Stres utiče na čitav naš organizam i može izazvati brojne zdravstvene probleme. Stres može biti izazvan poslom, finansijskom ili porodičnom situacijom, kao i brojnim drugim faktorima, koji svi mogu dovesti do pojave raznih simptoma čitavog organizma. Kad je reč o koži, usled stresa ona često može da izgubi svoj sjaj i volumen, zbog čega deluje umorno, a osim toga se pojavljuju i bore (pogotovu između obrva i marioneta). Dalje stres može biti okidač čitavog niza dermatoloških problema, od pojave akni, peruti, ekcema i seboraičnog dermatitisa, do psorijaze i alopecije. U kom god obliku se problemi kože jave, sem tretiranja i ublažavanja simptoma samih oboljenja, neophodno je i da se radi na tome da se ono što izaziva stres otkrije, otkloni ili umanji, kao i da se nauče tehnike kontrolisanja stresa.

Gde vas pacijenti mogu potražiti? I za sam kraj našeg razgovora koja bi bila Vaša poruka čitaocima portala Pokazivač? 

Trenutno me pacijenti mogu kontaktirati putem telefona (0655913172) ili Instagram profila dr_konstantinos, a dodatne savete i ideje za negu kože, kao i informacije o estetskim procedurama mogu pronaći na mom blogu drbourelakis.wordpress.com
Moja poruka čitaocima portala Pokazivač bila bi da vode računa o tome da je prevencija izuzetno važna za lepu i zdravu kožu, te je neophodno da kožu redovno neguju i koriste preparate sa zaštitnim faktorom. Za dodatnu negu kože, važno je da vode računa da samo profesionalci mogu da preporuče i urade tretmane estetske i anti age medicine, te je neophodno da konsultuju lekara koji je obučen za ove procedure.

Marko Spirić 

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.
WordPress PopUp Plugin