fbpx
spot_img

U poseti najlepšem psu na svetu, tornjaku Sevdahu

Nakon svetske izložbe pasa održane u češkom gradu Brnu, najlepši tornjak na svetu, dvogodišnji Sevdah, stigao je svojoj kući u Bužimu, a posetila ih je i ekipa N1 BiH.

U bužimskom naselju Zaradostovo uz Sevdaha boravi još 11 pasa, tri mužjaka Toro, Atos, Astor, i ženke Atina, Diva, Buna, Disa, Jana, Nela, Lora i Lara i Rosa.

Najlepši pas tornjak Sevdah
Izvor : N1

“Na prvu izložbu vodili smo ga s osam meseci. Bio je prvak mladih, prvak BiH i odmah je dokazao da je spreman za takva takmičenja i to nas je podstaklo da ga prijavimo”, kaže Mirsada Burzić, vlasnica Sevdaha.

Njen suprug Husnija kaže da je osećaj nakon pobede neopisiv.

“Verovali smo u njega, ali ovo nismo očekivali. Pripreme krenu na lokalnim takmičenjima i onda kad potvrdite da je poseban i da vredi, idete dalje. Supruga ga je spremila, okupala, odvezli smo ga u Zagreb i onda su ga i tamo malo uređivali. S njim i sa svim našim psima radimo 24 sata”, kaže za Anadoliju Husnija Burzić, vlasnik Sevdaha.

Sevdah kojem je ovo posebno ime dao prvi vlasnik iz Zagreba, ima i sestru Sabur koja s vlasnikom živi u Hrvatskoj, a dva brata Srdo i Suko žive u Livnu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: N1

Tornjak (Canis montanus), planinski je pastirski pas čija je funkcija od XI veka bila zaštita stada od pljačkaša i krupnih predatora kao što su vuk i medved. Ime mu potiče od reči tor, ograđenog prostora za ovce.

Izvor: rs.n1info.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.