fbpx
spot_img

Uzbudljivi klinci iz stripova – 2. deo

Little Nemo
www.lesimpressionsnouvelles.com/

      Nastavlja se defile dečurlije u stripu! Da se podsetimo, upravo je naš Žuti deran (The) Yellow Kid) pionir razvoja stripa u klasičnom smislu reči! Od ranih radova u Americi, značajni su na primer Mali Nemo (The) Little Nemo) Vindzora Mekeja (McKay) – od 1905. do 1926., zatim Mali Džimi (Little Jimmy), Dž. Svinertona, jedno od prvih dugovečnijih izdanja – od 1904. do 1958. Nešto kasnije se javljaju Mala sirotica Eni (Little Orphan Annie), Harolda Greja – ugledala svetlost dana 1924. i izlazila sve do 2010.

            U Americi se posle II svetskog rata pojavljuju Mala Odri (Little Audrey), korpulentna Little Lotta, već viđena družina Čarlija Brauna (tj. The Peanuts)  Riči Rič (Richie Rich) i dečak Kalvin sa svojim plišanim tigrom Hobsom, koji se uz malo personifikacije i maštanja nađe sa njim u vrlo zanimljivo osmišljenom svetu (Calvin & Hobbes, autora Bila Votersona, od 1985. do 1995.); u Britaniji se mogu npr. pomenuti, za nas ne tako značajni, Bash Street Kids (od 1954), a kasnije (1985) i malena Ivy The Terrible… Naši čitaoci ipak bolje poznaju Sedrika i učenika Dikobija (L’élève Ducobu) iz francusko-belgijske škole, a tu je i nedavno objavljivano nemačko ostvarenje Družina Abrafaks. Primetićemo da se ovde pominje dosta malenih dama, iako one možda nisu stekle, ili zadržale, baš zasluženu pažnju ljubitelja ovih avantura. Od ostvarenja s one strane Okeana (i to u onom latino sektoru!) stoga bih svakako pomenuo Mafaldu (iz Argentine – slika broj 4) a iz Brazila, kao kreacije Maurisija de Souse iz 60-ih godina, stižu nam Monika i strip o dečaku zvanom Čiko Bento (u anglo izdanjima: Chuck Billy). Među diznijevcima, ako već imamo Raju, Gaju i Vlaju, zašto ne bi bio i Mikijev sestrić Mića (Morty) i, sporadično, njegov brat Tića (Ferdie); ah, da: i Patine sestričine poznate kao Zlata, Lata i Nata! Pošto ne moraju svi junaci biti antropomorfni, tu se može ubrojati i Bambi sa svojom družinom (v. i dalje).

Rodi
http://velikiblek.tripod.com/

Naravno, ne moraju to sve biti

naslovni junaci

Calvin&Hobbes
www.posterduniya.com/collections/calvin-and-hobbes/

stripa, pa se mogu nabrojati i Rodi, – maleni ali odvažni i kočoperni drugar Bleka Stene, Popajev posinak Kića (Swee’pea), Hogarov sin Hamlet , mišić Mrvica kod Toma i Džerija (Nibbles, ili Tuffy) i mnogi, mnogi drugi… Ovde nismo uzimali u obzir neke zrelije, tinejdžerske likove, to bi već bila posebna priča. Eto, ipak smo se raspričali, a možda ćemo opet neke nepravedno zapostaviti, a ja bih sa ličnom notom napomenuo da se iz nekadašnjeg „Popajevog Zabavnika“ s kraja 70-ih (Vjesnik, Zagreb) rado sećam i stripa Dnevnik male Višnje, pa bih molio ako neko može da mi pojasni ko je uopšte bio autor tog stripa, pošto se i u web izvorima za sada pominje samo u tragovima!
Ni srpski doprinos tom nizu nije zanemarljiv, ako počnemo npr. od Riste Sportiste (1939 -M. Marković – M. Dimitrijević/ Lj. Bobić), a kasnije su tu, zašto da ne, Mirko i Slavko, preko Družine Kliker Dušana Reljića, sve do aktuelnih Animalaca u „Malom Zabavniku“, ali i tome ćemo jednom posvetiti podrobniju pažnju…
U narednom prilogu ćemo reći nešto o dva vrlo poznata nestašna klinca, koji više od 100 godina ispunjavaju živošću novinske stranice, i uz koje se razvijalo više generacija čitalaca „Politikinog Zabavnika“, a koji se, na žalost, kod nas trenutno ne pojavljuju ni u jednom aktuelnom izdanju…

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.