fbpx
spot_img

Divljina i idila: Badi Longvej

 

Foto: lambiek.net

Badi Longvej (Buddy Longway ) je kreativno čedo strip autora iz Švajcarske poznatog kao Derib (Claude de Ribaupierre , r. 1944,) Originalni serijal je izlazio od 1972. do 1987, i 2002 – 2006., tj. 16 tomova plus još četiri, u izdanju Lombard-a. Ova vestern pripovest je zapravo porodična saga koja opisuje život trapera Badija, sina irskih iseljenika,  koji stupa u brak sa Indijankom Činuk (kao značenje njenog imena navodi se „divlji vetar“) i sa njom zasniva stabilnu porodicu.

Foto: slumberland.it

Autor je sa posebnim emotivnim pristupom, i svojevrsnom vezanošću za glavnog junaka, objasnio motive za ovu svoju

Foto: planetebd.com/bd/le-lombard

kreaciju, a nastojao je da  specifičnim senzibilitetom oboji i samu priču; naime, karakteristično je da ovaj lik nije predstavljen kao neko nezaustavljivi i nepobedivi heroj  koji zahvaljujući svojim posebnim sposobnostima doprinosi razvoju situacije itd. U pitanju je običan čovek koji se razvija i po nešto postiže u životu, dok godine prolaze… Da, upravo prolaze, jer je atipično i to da  naš junak zasniva porodicu i postepeno se primećuje kako postaje malo vremešniji, i kako rastu dvoje dece koje ima sa Činuk!  Ova priča svakako pruža prilično realističan prikaz naseljavanja/ osvajanja novih prostora Amerike, kako u divljini tako i u nekim urbanim i drugim sređenijim naseljima, uz borbu za opstanak i odnos čoveka prema prirodi, te razne međuljudske i  međurasne odnose i dr.   Dakle, za promenu malo više naracije  i emocije u odnosu na akciju, i obaranje tog manira status-a quo, koji je karakterističan za većinu junaka koji jezde iz avanture u avanturu, a (možda baš zbog toga) životni i porodični status im se ne menja, niti ih dotiču godine.

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.