fbpx
spot_img

Veteranski početak Valjevki

Fantastičan uspeh ženske seniorske reprezentacije Srbija na prvenstvu Evrope i Olimpijskim igrama i osvojene dve velike medalje očigledno su pozitivno delovale i na neke „starije“ košarkašice i ljubitelje igre pod obručima. Negde početkom decembra, grupa entuzijasta se okupila kako bi ponovo zaigrala ovu magičnu igru. Neke od njih ranije su se i bavile košarkom, dok je jedan broj njih odavno zavoleo košarku i to je bio jedini razlog njihovog priključenja.

Treninzi su se održavali svake subote u 10:00 časova. U početku profesorke fizičkog vaspitanja Snežana Đurđević, Ljiljana Ignjatović i Tanja Vujčić koje su pokrenule ovu aktivnost sigurno nisu očekivale da će uspeti da privuku toliku pažnju, međutim kako su subote prolazile tako je broj košarkašica bio sve veći, da je u jednom trenutku prešao i brojku od 15 članova.

Valjevske košarkašice nisu imale  trenera, a posle par meseci tu ulogu preuzela je najiskusnija među njima Snežana Đurđević, koja ih je na sjajan način predvodila. Sprovodila je razne tehničko – taktičke elemente uz niz kontrolnih (trening) utakmica. Bilo je tu odličnih igara i pobeda nad muškim ekipama, međutim svakako da se jedna izdovojila, a to je utakmica protiv seniorske ekipe Železničara iz Lajkovca koja se u tom trenutku borila za najviši rang takmičenja u Srbiji. Sjajna predstava, još bolja igra i ubedljva pobeda od 88:59 ulila je dozu samopouzdanja Valjevkama.

Ipak, prva zvanična utakmica odigrana je tek 1. aprila 2017. godine. Protivnik je bio verovatno najteži mogući, ekipa Beograda predvođena sestrom Ratka Varde (Danijela Varda), proslavljenog košarkaša koji je u svojoj bogatoj karijeri nastupao širom sveta, od Srbije, Slovenije, Grčke do Irana i Libana. Iskusna ekipa Beograda je i pre početka utakmice važila za ogromnog favorita, tako da visoka pobeda od 47:29 nije predstavljala veliko iznenađenje. Nije taj rezultat negativno uticao na Valjevke, koje su nastavile sa svojim pripremama i napornim treninzima.

Vreme je brzo prošlo i na red je došao i 20. „Veteranski turnir u Subotici“, koji je ujedno i bio debi za naše sugrađanke na veteranskim turnirima. Valjevske košarkašice su učestvovale u kategoriji + 35, naravno rezultat nije bio u prvom planu. Svakako da na veteranskim turnirima ima takmičarskog žara i borbe, ali je ipak nešto bitnije od toga, a to je druženje. Košarkašice Valjeva su prikazale dobru igru i uspele su da osvoje peto mesto. Pobedu u ovoj starasnoj kategoriji osvojile su Subotičanke, srebrne su bile gošće iz Budimpešte, dok je bronza pripala ekipi „Nikad dosta“ iz Zagreba.

Verujemo da je ovo samo dobar početak i povratak ženske košarke u Valjevo. Uvek može još, uvek može bolje, uvek može više. Životni moto sjajne Marine Maljković koji će sigurno slediti i košarkašice našeg grada.

Foto: subotica.info
Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...