fbpx
spot_img

Video igre: Forza Horizon 4

Neki će reći kako nema toga što već nismo vidjeli u igrama arkadnog utrkivanja. U Burnoutu smo ciljano izazivali sudare, u Need for Speedu smo bježali policiji, u Test Drive Unlimitedu kupovali kuće, a u Driver: San Franciscu telepatski otimali automobile. Međutim, Forza Horizon 4 dokazuje nam kako nisu sve ideje iskorištene u ovom žanru.

Glavni adut i najveća specifičnost Forze Horizon 4 jest utrkivanje kroz sva četiri godišnja doba. Nemojte ovo shvatiti olako jer promjena nije samo vizualna nego se s vremenskim dobima mijenjaju i karakteristike voznog modela. Primjerice, na prijelazu s jeseni na zimu vidite veliku razliku u načinu upravljanja. Zimi ima više proklizivanja i preporučljivo je da za tu sezonu koristite zimske gume. To je očekivani dio, a manje je predvidivo da se zimi lede vodene površine čime vam se otvaraju novi prečaci koji prethodno nisu bili dostupni. Nije ovo prvi put da Forza Horizon ima zimski model vožnje, ali je prvi put da se zima nalazi u sklopu standardnog paketa.

No, to je samo jedna promjena – što je s ostala tri godišnja doba? U njihovom slučaju vozni model nema drastične promjene, ali vremenski uvjeti i dalje utječu na iskustvo vožnje. Primjerice, tijekom jeseni možete očekivati više lokava na stazama koje će vas usporavati. U proljeće vas pak može dočekati gusta magla (ako je utrka u jutro) koja značajno smanjuje vidljivost. Ljeto je najidealnije doba za utrkivanje, a samo po sebi donosi najmanje specifičnosti.

Nemojte promjenu godišnjih doba shvatiti olako jer ona nije samo vizualna nego se s njom mijenjaju i karakteristike voznog modela.

Izmjene godišnjih doba sa sobom nose i vizualno osvježenje čitave mape, što se najviše vidi na vegetaciji. Promjena nije samo u lišću i koloritu nego i u vrsti vozila koje susrećete na cestama. Na primjer, zimi viđate ralice i sl. Doduše, u pogledu prometa ne očekujte realističnost. Nećete ljeti viđati pojačan promet na autocesti zbog odlazaka na godišnji odmor niti ćete zimi moći vidjeti prizore prometnog kolapsa – ipak još nismo na toj razini. S vizualnog aspekta ne može se reći kako su vremenski uvjeti najbolji koje smo ikada vidjeli jer Driveclub iz 2014. još uvijek ima širi raspon istih.

Godišnja doba u početku se mijenjaju ovisno kojim tempom igrač napreduje u sakupljanju bodova za „utjecajnost“. Jednom kad prođete kroz sva četiri doba, igra će sama odrediti kada stiže promjena. Svako godišnje doba obično traje oko četiri do pet stvarnih dana, no ako sami organizirate svoju utrku onda možete podesiti i u kojem se godišnjem dobu ona odvija. Sve utrke i misije dostupne su vam neovisno o godišnjem dobu. Izmjena sezona inače nije dinamična, tj. nema glatkog prijelaza između godišnjih doba nego se cijela mapa mijenja uz kraće učitavanje.

Izmjena sezona inače nije dinamična i nema glatkog prijelaza između godišnjih doba.

A kad smo kod mape ona predstavlja imitaciju Velike Britanije. Pri tome se ne misli na cijeli otok nego na mali dio Škotske, u sklopu kojega možete posjetiti minijaturnu verziju Edinburgha. Nije to najveća mapa u igrama ovoga tipa, ali je njezin prostor maksimalno iskorišten i u cestovnom i u off-road kontekstu. Imate priliku razgledati dvadesetak znamenitosti regije, možete driftati po pašnjacima ili se penjati na planinu sportskim automobilom koji totalno nije predviđen za to. U bilo kojem slučaju, istraživanje virtualne Škotske je zabavno i nikada vam ne fali motivacije jer je iza svakog zavoja nešto zanimljivo.

Količinom i raznovrsnošću sadržaja Forza Horizon 4 najbogatija je trkaća igra koju sam do sada vidio. Možete ju igrati sami ili kooperativno, u single-playeru i/ili multiplayeru – sve je to manje važno, glavno je da cijelo vrijeme uživate. Za potrebe te uživancije Forza se trudi ponuditi pregršt aktivnosti. Među klasičnom postavom natjecanja naći ćete ulične utrke, off-road utrke, driftanje, drag i sl., no ova igra ima daleko više od toga.

Za potrebe uživancije Forza se trudi ponuditi različite tematske aktivnosti.

Primjerice, imate misije u kojima igrate kao kaskader u snimanju filma, a osim toga i posebne Showcase događaje u kojima se utrkujete s vlakom, avionima, lebdjelicama i sl. Postoje čak i posebne utrke s temom Halo serijala te s vozilima James Bond franšize. Istina je da su Showcase natjecanja dosta skriptirana i ponekad se čak ponavljaju tijekom igre, ali dobro dođu za razbijanje rutine. Od ostalih aktivnosti možemo spomenuti traženje skrivenih garaža, postavljanje rekorda za brzinu i skokove, razbijanje ploča i slično.

Baš kao i u Forzi Horizon 3, multiplayer se oslanja na takozvani Forzathlon u sklopu kojega sada imate dnevne i tjedne izazove, a u Forzathlon Live događajima s drugim igračima zajedničkim snagama nastojite riješiti izazove, npr. akumulirati brzinu od 10 tisuća kilometara na sat i sl. Uz to postoje još i modovi u kojima se igrate lovice, ovaj put također s naglaskom na timsko igranje. Skoro svako natjecanje možete igrati kako god želite – solo, kooperativno, protiv drugih igrača ili specifično protiv rivala. Rijetke igre nude ovoliko slobode u pristupu svom sadržaju.

Rijetke igre nude ovoliko slobode u pristupu svom sadržaju.

Doduše, sloboda u Forzi Horizon 4 ima i svoje negativne strane ako ste malo stariji igrač. Zbog činjenice da vam igra dopušta slobodu da sami birate što ćete igrati, kako i protiv koga, napredovanje tijekom igranja praktički je nepostojeće. U Forzi Horizon 4 rezultat uopće nije važan – možete završiti na zadnjem mjestu u utrci i svejedno ćete nešto osvojiti. Jedina nagrada za vještinu ovdje je brže napredovanje. Odmah na početku igre možete kupiti bilo koje vozilo i sve moguće nadogradnje za njega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovakav sustav u globalu ne iziskuje poseban trud prilikom igranja te umanjuje vrijednost nagrada. Ponajviše se to osjeti zbog „kasino elemenata“, tzv. wheel spinova koje svako malo osvajate. Na primjer, vještom vožnjom i pobjedom u utrci osvojit ćete tipa iznos od pet tisuća novaca. No, ako imate sreće, dobit ćete pedeset puta veći iznos u okretanju automata. Ako u pitanju nije novčani iznos, onda možete dobiti automobil kojega možete prodati na aukciji ako vam se ne sviđa. Uglavnom, igra vam poručuje da je ovdje važnije imati sreću nego vještinu.

Igra između redaka poručuje da je važnije imati sreću nego vještinu.

Forza Horizon 4 nagrađuje igrača za apsolutno svaki korak koji napravi u igri, a s druge strane uopće ne potiče igrača da napreduje. Svaki automobil moguće je nadograditi do maksimuma za relativno malu cijenu. Igra ima oko 450 vozila, ali vas u suštini jako rijetko tjera da koristite različite vrste istih. Još nisam naletio na neko natjecanje na kojemu bi mi zalupili vrata pred nosom jer nemam odgovarajuću kategoriju vozila. Naravno, možete vi sami odabrati natjecanja po čitavom nizu uvjeta – od klase, proizvođača ili godišta nekog vozila, ali sama igra kao da se boji na bilo koji način staviti „ogradu“ pred igrača.

Posljedica je ta da uopće nisam vidio poantu sakupljanja različitih vrsta automobila. Iako mi je kolekcija u garaži rasla, držao sam se svega nekoliko modela koji su mi najviše odgovarali. Zašto bih kupovao hrpu automobila kad mi ih igra daruje na automatu šakom i kapom? Zašto bih igrao neka natjecanja sa ŽNJ klasom kad se mogu držati svoje Subaru Impreze s kojom ionako pobjeđujem? To su pitanja koja se u igri s 450 vozila ne bi trebala postavljati. Da, postoji nagrada za sakupljanje vozila, ali kad je ta nagrada – još vozila, stvarno mi dođe da se zamislim. U starijim igrama bio sam zadovoljan kad bih se za osvojenu nagradu potrudio i igrao neke utrke desetak puta ako treba. U Forzi Horizon 4 nagrade se svako malo serviraju na tacni i time gube na značaju.

U Forzi Horizon 4 nagrade se svako malo serviraju na tacni i time gube na značaju.

Imajte pritom na umu da je ovo vrlo subjektivna primjedba jer inače nisam protiv toga da se igraču pruži sloboda biranja kako će igrati. Daleko od toga da u Forzi Horizon 4 nema izazova. Onaj tko ga želi samo mora proći kroz niz postavki i prilagoditi si igru po želji. Premda je ovo u osnovi igra za publiku koja voli vožnju bez previše zamaranja, kad isključite sva pomagala Forza Horizon 4 nije arkadetina u kojoj samo držite nogu na gasu. Osjetna je razlika između različitih vrsta pogona u vozilima, a osjećaj brzine je izvrstan. Postoji čak i model oštećenja koji utječe na upravljanje samim vozilom.

Većine ovih stvari vjerojatno ste već svjesni ako ste igrali prethodnu igru u serijalu s kojom ovaj nastavak dijeli brojne sličnosti. U tom slučaju također znate da je Forza Horizon 4 iznimno lijepa igra u kojoj rušenje kamenih zidova i gaženje trave po polju možda ne djeluje realistično, ali zato izgleda zabavno. S tehničke strane pomak je ostvaren jer je PC verzija dobila podršku za HDR dok je verzija za Xbox One X dobila mogućnost igranja u 60 sličica po sekundi. Također je uveden i novi sustav force feedbacka za igranje pomoću volana, ali iskustvo tog igranja ne mogu prenijeti jer nisam imao priliku zaigrati igru uz pomoć te periferije.

Bez obzira igrali vi tipkovnicom, kontrolerom ili volanom, računica je na kraju ista – Forza Horizon 4 trenutno je najzabavnija i najkompletnija igra arkadnog utrkivanja. Uvođenje promjenjivih godišnjih doba obogatilo je i prezentaciju i gameplay, a sve drugo je ostalo na visokom standardu kvalitete koji je postavila prethodna igra. Nema sumnje kako je Forza Horizon vodeće ime u svom žaru te da danas predstavlja zabavu kakvu su nekoć donosili Need for Speed, Test Drive i ostali vremenom pregaženi serijali.

Naravno, uvijek može bolje i ova igra ima mjesta za napredak. U nekim budućim izdanjima ne bi bilo loše da se sustav napredovanja udalji od casual pristupa i elemenata poput kola sreće. No, do tada imamo hrpu zanimljivog sadržaja, odličnu glazbenu podlogu i sasvim dovoljno otvorenih cesta za vožnju – makar i krivom stranom.

Izvor: hcl.hr

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.