fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Kako da ređe perete kosu, a da uvek bude čista

Spas za sve one koji imaju potrebu za svakodnevnim pranjem.

sjajna kosa

 

Prečesto pranje kose može da isuši kožu glave, jer se sa nje ispira sebum – masna supstanca koju proizvode žlezde u koži, a čija uloga je čuvanje temena i kose od isušivanja.

 

Učestalost pranja kose je pomalo individualna stvar, jer nije svako vlasište isto, kao ni kvalitet samih vlasi. Na primer, ako je koža normalna, odnosno nije previše suva niti se previše masti, tada je dovoljno oprati kosu jednom ili dva puta nedeljno.

Ali, ukoliko je masna, tada je mnogi operu čak tri puta nedeljno, pa i češće. Takođe, kod grube ili kovrdžave kose sebum se sporije širi vlasištem, pa je nije potrebno često prati jer ne izgleda masno ni slepljeno. Međutim, ljudi koji imaju tanku, ravnu kosu, moraju da je peru češće, ako žele da uvek izgleda čisto.

Ipak, nezavisno od tipa kose i kože, postoje trikovi koji mogu da odlože pranje, a da kosa i dalje deluje sveže oprano!

Voda bez kamenca je idealna
Perite kosu u ranije prokuvanoj pa ohlađenoj vodi ili u destilovanoj. Naime, voda sa česme je puna kamenca, što vlasi čini teškim. Takođe, temperatura vode za pranje kose bi trebalo da bude oko 38 stepeni.Lepa i zdrava kosa

Ne preterujte sa hranljivim uljima
Umesto raznih ulja za hranjenje vlasi, na kosu radije nanesite sprej za lakše češljanje. Ulja čine kosu težom i prljavijom. Ali, ukoliko baš želite da nanesete malo hranljivog ulja, neka to bude samo na krajeve i ne svaki dan.

Koristite češalj umesto četke
Ne četkajte kosu prečesto, a suzdržite se i od stalnog diranja prstima. Naime, prečesto češljanje i diranje vlasi dovodi do pojačanog lučenja sebuma što rezultira prljavijim izgledom kose. Ponekad umesto četke koristite češalj, jer neće toliko podsticati folikule na pojačani rad.

Oprezno s lakovima, gelovima…
Pokušajte što ređe da na kosu nanosite razne preparate za stilizovanje, jer oni brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće da perete.

Šampon bez sulfata je bolji izbor
Birajte šampone koji ne sadrže sulfate (SLS) jer oni isušuju kosu i vlasište, pa se ona brže masti, jer folikuli počnu da proizvode više masnoće.

Smanjite temperaturu fena i pegle
Pazite da kosu ne tretirate uređajima za stilizovanje na previsokim temperaturama. Previše vruć fen ili pegla za kosu isušuju vlasi pa će iz vlasišta pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine. Zato, ne koristite uređaje za stilizovanje na maksimalnoj temperaturi, već je smanjite.

Pomaže i piling kože glave
Povremeno napravite piling vlasišta, a idealno je koristiti one iz kućne napravljene od prirodnih sastojaka. Piling će sa vlasišta ukloniti mrtve ćelije i tvrdokornu prljavštinu, a ujedno će ojačati folikule i stimulisati rast kose.

Češće mijenjajte jastučnicu
Kako puno sati provedete s glavom na jastučnici dok spavate, ona upije mnoštvo masnoće i nečistoća s kose. Upravo to jastučnicu čini pogodnim tlom za razvoj bakterija koje će kosu učiniti još prljavijom. Jastučnicu bi trebalo promeniti barem jednom nedeljno.

Zaštitite kosu šeširom ili kapom
Bilo da se radi o jakoj vrućini ili hladnoći, dobro je na glavu staviti šešir ili toplu kapu. Naime, i vrućina i hladnoća stimulišu pojačanu proizvodnju sebuma, jer telo tako pokušava da zaštiti kožu glave. Tada je koren kose masniji nego inače, dok su u isto vreme krajevi vrlo suvi i lomljivi.

https://youtu.be/dvcZeXWs6Tw

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.