fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Pet namernica koje ubijaju apetit

Da biste smršali morate, pre svega, da obuzdate apetit. Prejedanje je glavni razlog zbog kog se gojimo. Da bismo smanjili apetit, treba da jedemo namirnice koje će nas duži period držati sitima. Za razliku od veštačkih supstanci, prirodne namirnice koje nas zasite nemaju posledice. One čak, naprotiv, obezbeđuju neophodne vitamine, minerale i druge hranljive materije. Ako patite od čestih “napada” gladi, samo uključite u ishranu na dnevnoj bazi neke od ovih namirnica i prirodno ćete smanjiti apetit.

 

Koštunjavo voće

Bilo koja od ovih zdravih grickalica dolazi u obzir: bademi, pistaći, indijski orah ili bilo šta drugo što volite biće pravi izbor i držaće vas sitim duže vreme. Oni sadrže esencijalne masti, zdrave proteine, antioksidante i druge važne sastojke. Dakle, koštunjave stvarčice su dobre za prirodno suzbijanje apetita.

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Avokado

Da bismo kontrolisali uzimanje gricklalica između obroka, treba da kao dodatak ručku uzmemo pola avokada. U jednom istraživanju naučnici su otkirli da avokado može da smanji želju za hranom na nekoliko sati posle obroka. Zdrave nezasićene masti u ovom voću su dobre za srce a složeni ugljeni hidrati pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi.

Foto: Svet lepote
Foto: Svet lepote

Jabuka

Osim što su pune vitamina, jabuke su odličan izvor pektina i vlakana. Hranljiva vlakna će vam stomak držati sitim duže vreme. Visoka hranljiva vrednost jabuka čini je savršenim prirodnim sredstvom za ubijanje apetita i poželjno je da je svakodnevno konzumirate. Da biste apetit držali pod kontrolom, probajte da pojedete jabuku pre obroka.

Jabuka
foto:glogster.com

Soja

Soja nije samo zdrav izvor proteina. Soja takođe pomaže u suzbijanju osećaja gladi. Dodavanjem soje obrocima smanjujete želju za uzimanjem grickalica između obroka. Već nakon manje količine soje vaš imaćete osećaj da vam je „stomak pun“.

Foto: Svet lepote
Foto: Svet lepote

Ovsena kaša

Bogata složenim ugljenim hidratima, ovsena kaša će vas zasititi na nekoliko sati. Zdravi ugljeni hidrati u kaši se sporo vare, što usporava oslobađanje hormona gladi.

Foto: Svet lepote
Foto: Svet lepote
Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.