fbpx
spot_img

196 strana stripova i zanimljivih zadataka (3)

 

Foto: Mišo Koprivica

                U pregledu revije koju smo se potrudili da predstavimo u prethodna dva priloga , ostaje još da skrenemo pažnju na

Foto: Mišo Koprivica

specifičan svet zadataka i zagonetki, koji putem ilustracija i stripčića dobija vrlo živopisnu i pomalo uvrnutu formu. U ovom domenu se ističe serijal u kojem je glavni junak Sveti Petar (Saint Pierre) – potpisuju Janry & Stuf, sa početnim radovima od 1988.) koji postavlja svakojake mozgalice “kandidatima” koji su stradali/ preminuli i treba da se pokažu dostojnim da uđu u Raj! (Eto izazova kako da to  shvatimo, sa dušebrižno-moralne, ili estetske strane!) Inače je Veliki ključar često prikazan kao impulsivan, i nervozan zbog obima posla, a i okruženje više podseća na svet običnih smrtnika, što ćemo i pri kraju opisa naglasiti… A iako deluje superiorno na svojoj  poziciji, dešava se da i sam bude pređen, a dolazimo i do bizarnih situacija da i sama Smrt mora da mu pripomogne sa postavljanjem pitanja mogućim kandidatima (recimo budućem samoubici) ili čak… problem sa grejanjem nebeskih prostora, pri čemu je preskup ugalj koji nudi Đavo(!), te naš junak  mora da se nakani da ode do dveri muslimanskog raja, da bi pokušao da iskamči malo naftnih derivata za grejanje hrišćanskog raja!? I opet, tamo i sam nailazi na uslove u vidu zagonetki.

  U kasnijim izdanjima se gubi atmosfera enigmatike, a Sveti Petar počinje da kontroliše cirkulaciju u svom resoru i pomoći kompjutera; u pitanju su obične strip table, a u dtoj nebeskoj družini se malo češće pojavljuje oličenje smrti (saznajemo da se zove Nestor), te zapažamo da rado zaigraju bilijara i drugih igara, a natoči se i po neko pivce…

 

Foto: Mišo Koprivica

Foto: Mišo Koprivica

 

Izvor: amazon.com

Drugi upečatljiv lik je Mala Lusi (La Petite Lucie) koju je priredio autor jednostavno označen kao Žoan (Joan Spiess, r. 1963.) i ovded je više zastupljena u ilustracijama sa uporednim slikama nego u onome što bismo smatrali kratkim stripom. Ona ima neku neodređenu humanoidnu pojavu, a pojavljuje  se  u nekim normalnim situacijama, tako i (zapravo pretežno!) u prizorima koji impliciraju i bizarne  metamorfoze, što nosi i po malo morbidne vizije,  i u kojima se vidi neobična upotreba predmeta koje onda treba pravilno rasporediti, ili je zadatak koje sredstvo treba upotrebiti kao rešenje za neko Lusino neobično stanje  itd. Kako god, Lusin lik se pojavljuje u raznim slikovnicama i drugim prigodnim izdanjima  za animiranje dečjeg duha.

Foto: Mišo Koprivica

Foto: Mišo Koprivica

Foto: Mišo Koprivica

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.