fbpx
spot_img

Devojčice danas uče samo da se šminkaju, a ne i da misle – ispravimo to!

U današnje vreme svedoci smo stvarnosti u kojoj se više od 15% devojčica od 12 godina šminka, a i ima poremećaj u ishrani.

devojčice

 Kada vidite devojčicu od 4 godine obučenu u haljinicu sa prelepim sandalala i šarenim šnalicama u kosi, normalno je da će te reći da je prelepa i preslatka, što nije nikako loše, naravno, ali neka istraživanja dokazuju da je ovakvo preterano laskanje krivo što je danas devojčicama izgled bitniji od pameti i obrazovanja, što je i normalno jer im se od malena govori kako su lepe i slatke.

Istraživanja sprovedena na 12-godišnjakinjama ukazuju da se veliki broj njih šminka, čak više od 15 %. Stavljaju karmin, alajner, maskaru, pate od poremećaja u ishrani i iskompleksirane su zbog fizičkog izgleda, što je dovelo do toga da i pametne i uspešne studentkinje izjavljuju da bi radije bile lepše i zgodnije nego pametne.

Psiholozi savetuju da sa devojčicama treba promeniti pristup od ranog detinjstva. Naime umesto da im govorite kako su lepe slatke, imaju lepe haljine i cipele, treba da ih pitate kako su, šta su radile danas, jer čitaju neku knjigu, šta vole, a šta ne.. Ako su starije pričajte s njima o zagađenju životne sredine o treninzima, promenama u školi….

Devojčice od ranog uzrasta treba naučiti da razmišljaju svojom glavom, a ne da čekaju da im se udeli neki kompliment na račun izgleda, u protivnom kada se to ne desi one će se osećati manje vredima. Treba da nauče i da je unutrašnja lepota važna i na ceni, i kada sebe nauče da je cene, to će i drugi raditi.

Izvor: školarci.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.