fbpx

Diznijevci – jedan od novinskih prodora

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Na stranicama našeg sajta smo u više navrata pisali o Mikiju Mausu i njegovom okruženju, počecima i (varljivim) uzletima u

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

svetskim i našim medijima   itd. (Setimo se i prvobitnog kratkotrajnog naziva Mika Miš, te po njemu nazvane i odgovarajuće edicije…) Ovog puta u centru pažnje nam je jedan primer od pre taman  pola veka, iz časopisa opet po njemu nazvanom, a u izdanju ‘Dečjih novina’. Časopis “Miki” po formatu možda više podseća na nešto kasnije pokrenuti ‘Politikin’ Mikijev zabavnik, mada je izdavaštvo u okviru  ‘Dečjih novina’ uskoro evoluiralo u pravcu pokretanja značajnog mesečnika koji pamtimo kao “Mikijev almanah” (verzije od 64 i 96 strana).

Primerak koji nam je na raspolaganju – broj 21, izašao je, koliko se može očitati, 16.03.2016. – sa malim

zakašnjenjem se osvrćemo i na taj jubilej – u svežem (i, nadamo se, neopterećujućem) sećanju su skorašnji tehnički zastoji na našem vrlom i nezaustavljivom sajtu, ali nije kasno da nas ovo i sad malo ozari…

List je štampan u, za današnje navike, malo skromnijoj grafici kad su u pitanju Diznijevi junaci – bez upotrebe masne hartije, i neke stranice su jednostavno crno-bele, ali sve skupa se slutio napredak kad je u pitanju predstavljanje avantura naših junaka, koji  ovde već behu poprimili neku klasičnu formu po kojoj ih inače znamo. Ukratko, u ovom broju mogli smo se upoznati sa sledećim stripovskim dogodovštinama: Miki koji muku muči sa Plutonom koji (ma, zamislite?) ganja mačke, pa nakon metodičnog odvikavanja počinje zapravo da zazire i da se plaši mačaka!

-Paja Patak kao radnik i dreser u cirkusu ima nekih vratolomija sa, ovde relativno bezazlenim, pumama (panterima) koji obožavaju pitu, pa se onda mnogo njih sjati tamo, privučeni ovom poslasticom!  Možemo posvedočiti da se ova epizoda pojavila i u jednom “Mikijevom zabavniku” iz 1980 i neke.

A Baja Patak je sa rođacima pokušao da na jednom skupu predstavi Mikro pačiće iz nekih svemirskih daljina (atrakcija koju bi mogao doobro da naplati!), ali zbog podrugljivog gesta pušača koj je huknuo dim na njihovu letelicu, bili su prinuđeni da se povuku odakle su došli… (ipak,Baja se raduje što će jednog dana opet doći da bi… kupili nekoliko zrna kukuruza!)

Imamo jedni tablu sa prizorima iz života Super Šilje, a u stripovima sa nastavcima se pojavljuje Miki u ulozi hrabrog krojača, kao i poznati heroj Zoro.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Od poučnih priloga nailazimo na savete kako nacrtati Plutona, na prilog posvećen izvesnoj dinamici (i stripovskoj?) drevnih slika na zidovima pećina i na staroegipatskim građevinama, a tu su i scene iz života divljih životinja – nešto što smo u kasnijim izdanjima viđali malo sažetije pod naslovom Čuda prirode –   ovde je u pitanju mečka koja odgaja svoje mladunce i pomaže im u borbi za opstanak.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.