fbpx
spot_img

Dragana Harkai: Najtraženije veštine

Konstantno usavršavanje i usvajanje novih veština su najbolji način da napredujete na poslu ili da dođete do pozicije kojoj težite.
Zbog svega toga poslednjih godina izdvojila se lista soft i hard veština koje poslodavci najviše cene kod kandidata i zaposlenih.

Komunikacija

U digitalnom svetu u kome živimo komunikacija je od neprocenjive važnosti. Sa pojavom društvenih mreža i platformi, informacije putuju brže nego ikad. Zbog toga su kompanijama potrebni ljudi koji mogu da brzo izgrade i unaprede komunikaciju sa svim stejholderima kompanije, reaguju dobro u kriznim situacijama i održavaju imidž kompanije i reputaciju.

Strategija

Dobra strategija nastupa na tržištu i svest zaposlenog koliko je važna je izuzetno cenjena jer u svim poslovnim oblastima  konkurencija je velika. Zbog toga su svakoj kompaniji potrebni eksperti  koji razmišljaju strateški, proaktivno čime joj omogućavaju da bude uvek korak ispred konkurenata.

Upravljanje ljudskim resursima

Poslovanje se u velikoj meri promenilo i u 21. veku menadžer više nije osoba koja upravlja i kontroliše, već lider koji treba da motiviše tim. Ovo su osobine koje se retko sreću, i zbog toga kompanije visoko poštuju i nagrađuju zaposlene sa ocim osobinama.

Poslovne veštine

Eksperti koji umeju da procene okolnosti i predlože prave korake u narednoj godini uvek su traženi. Da biste bili uspešni, potrebno je da posedujete širok spektar poslovnih veština iz marketinga, organizacije, finansija, upravljanja projektima.

Digitalni marketing

Društvene mreže ostaju jedan od najvažnijih kanala komunikacije. Veliki brendovi i kompanije su težište celokupnih promotivnih aktivnosti već postavili u digitalnom svetu.. Svako ko želi da uspješno posluje mora da bude online, zbog toga su sve traženiji eksperti sa razvijenim veštinama rada na društvenim mrežama.
Pored ovih tzv. hard veština, u budućnosti će posebno biti vrednovane soft veštine kao što su kreativnost, sposobnost rešavanja problema i timski rad.To su veštine koje je moguće savladati i koje se izuzetno poštuju u današnjem poslovnom okruženju gde je važno stvarati nove ideje, rešavati probleme  i efikasno sarađivati sa  kolegama.
Želim vam da neke od ovih veština koje imate razvijete do maksimuma, neke nove steknete jer ćete tako svakako pojačati samopouzdanje i sigurnost u sopstvene kvalitete koje vas svakako vode do posla o kome sanjate ili željenog radnog mesta.
Dragana Harkai
Dragana Harkai
Master ekonomista, pisac, Business English edukator i blogger. Autorka podržava univerzalne ljudske i životne vrednosti i piše o tim vrednostima, kvalitetnom stilu života, modi, lepoti, ljubavi, osmehu, putovanjima, inovacijama. Inače, i njen način pisanja je potpuno izgrađen jer je sa 18 godina izdala svoju prvu knjigu “Osmeh do beskraja”, nakon nekoliko godina i drugu “Duša” koja je dvojjezična. Govori tečno nekoliko svetskih jezika i voli da putuje i upoznaje najrazličitije ljude. Ako je pitate šta je za nju najvažnije odmah će vam reći zdravlje i kultura, to se i vidi po njenom stavu, ponašanju, odnosu sa ljudima i načinu života.