fbpx
spot_img

Julija: Mladost Br. 02…Zvezdana prašina

Ovo nije feministički tekst, ovo nije ni šovinistički tekst. Ovo je samo stanje stvari u strip mediju. Ovo je muški svet – zašto to kažem? Mislim da je bolje da ja vama postavim nekoliko pitanja. Koliko znate autorki, a da pritom nisu radile uz svoje muževe? Koliko znate ženskih heroja koji su glavni protagonisti, a da su pritom izvan superherojskih kostima koji se pripijaju uz telo i naglašavaju obline ili čak više otkrivaju no što pokrivaju (da, da sloboda izbora, ali zašto je izbor tako prokleto prijatan za muške oči?). Možda zato što je ovo muški svet? Nije vam dovoljno da se složite sa mnom. U redu, da pokušam sa odgovorima na pitanja koja sam postavio da vas približim mom stavu. Odgovor na prvo pitanje, bez da koristim Gugl, je da znam tri autorke koje se uklapaju u profil koji tražimo. Drugi odgovor, takođe, bez pomagala, ako izuzmemo američke superherojke i Geu iz istih razloga, te isključimo Drunu, Vampirelu i Legz Viver zato što, pa znate već… dolazimo do toga da je jedini ženski heroj koji se uklapa u traženi model bio Modesti Blejz, sve dok se Julija nije pojavila 1998. godine,  stvorena po uzoru na Odri Hepbern, prava mešavina ženstvenosti i stava. Uz to je i deo još jednog dela sveta koji je ’muški’, kriminolog je. A u almanasima Mladostpratimo njene slučajeve pre nego što je dobila zvanje. Dama u svetu gospode, i znate šta, ide joj sasvim dobro – treća je u Italiji po čitanosti od svih Bonelijevih serijala i bilo bi šteta da je i mi ne podržimo kad već imamo priliku.

Đankarlo Berardi, tvorac Julije isti onaj koji je stvorio i Kena Parkera, piše ovu epizodu uz asistenciju Lorenca Kalce.

Klaudio Pikoli je crtač, a pre naše heroine crtao je Martija Misteriju, Napoleona i Nika Rajdera.

Zvezdana prašina – Smrt Kurta Kobejna je mnogo potresla Julijinu sestru, neutešna je. Takav događaj mnogo utiče na mlade ljude, pa tako profesor naše junakinje ima i predavanje na tu temu. Neki mladi ljudi su posegli i za ekstremnim merama i postupili baš kao idol kog oplakuju. Porodični ručak se pretvara u raspravu jer Julija preterano brine za sestru. Te noći, radeći ono šta je baki obećala da neće, Julija nam kroz sećanje pokazuje koliko su dve sestre različite. Profesor nudi našoj heroini da mu asistira na slučaju procene roditelja momka koji se ubio. No to ne prolazi kako je zamislila, a i baka joj suptilno drži bukvicu. Na oproštajnom koncertu benda čiji je nesrećni momak bio osnivač dolazi do incidenta i Julija traži sestru da joj pomogne doći do još informacija. Ono šta saznaju to ih i zbližava, ali i omogućuje Juliji da ode kod profesora sa molbom da nastavi rad na slučaju, a pošto ima dobre argumente, daje joj šansu da i dokaže svoje sumnje. Prateći osećaj i dolazeći na taj način do saznanja o slučaju, Julija sklapa kockice te prenosi nadležnim šta misli da se desilo. Naravno, to treba i dokazati, pa ona i profesor idu na još jedan razgovor sa ožalošćenom porodicom. Svakako, ove priče ne bi ni bilo da je sve onako kako izgleda na prvi pogled, ostaviću da sami saznate šta se zaista desilo i obavezno uživajte u početku karijere jednog kriminologa.

Zanimljiv način da se u stripu upotrebi kulturološki šok kao što je smrt rok zvezde, ipak ono šta je meni interesantnije je to koliko su dobro autori preneli ponašanje mladih. Posebno mi je upečatljiv razgovor sa profesorom dok šetaju, svodi se na to da se ne menja ni vreme ni ljudi, jer u svakom vremenu postoji i ono šta mi mislimo da nije bilo. Berardi i Kalce su očigledno uigran tandem i sa lakoćom čine da nam jedna u suštini jednostavna priča bude zanimljiva do poslednje strane. Pikolo je crtež uskladio prema junakinji katkad sa malo detalja, katkad sa mnogo. Sada me ne čudi što je ovaj serijal toliko čitan, vrlo je, da kažem, pametno urađen, za muškarce je Julija verovatno sve ono što žele od jedne žene, a za žene sve ono šta žele biti (barem se nadam). Da rezimiram, čitajte ovaj serijal, vredi i pokušajte se ne zaljubiti u junakinju, nije stvarna, šteta.

 Autor: Kristijan Šarac

Izvor: stripvesti.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.