fbpx
spot_img

Na današnji dan: 30. decembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1864. – Rodjen je srpski slikar Marko Murat, član Srpske kraljevske akademije, osnivač Umetničke zanatske škole u Beogradu. Počeo je kao realista, ali se potom približio impresionistima. Slikao je portrete, istorijske kompozicije, predele, snažno je uticao na stvaranje „Beogradske škole“ i u srpsko slikarstvo je uneo nova umetnička shvatanja. Za veliku istorijsku kompoziciju „Ulazak cara Dušana u Dubrovnik“ nagradjen
je na svetskoj izložbi u Parizu 1900. Druga dela: „Proleće“, „Cveti“, „Konavoka“, „Dum Ante“, „Dubrovnik“.

1865. – Rodjen je engleski pisac Radjard Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1907. majstor kratkih priča u kojima su s puno efekata isprepleteni humor i užas. Njegova proza prikazivala je život u Indiji, u kojoj je i rodjen, s izuzetnim smislom za dečji svet. Česta tema su i životinje. Dela: „Knjiga o džungli“, „Hrabri kapetan“, „Kim“, „U belom i crnom“, „Priče za decu“, „Izistinske priče“.

1906. – Rodjen je engleski filmski režiser Kerol Rid, izvrstan poznavalac tehničkih aspekata režiserskog zanata sa izrazitim smislom za vizuelno pripovedanje. Filmovi: „Zvezde gledaju s neba“, „Noćni voz za Minhen“, „Prava pobeda“, „Begunac“, „Pali idol“, „Treći čovek“, „Prognan na ostrva“, „Jare za dve pare“, „Trapez“, „Ključ“, „Naš čovek u Havani“, „Agonija i ekstaza“, „Oliver“ (Oskar).

1922. – Zvanično je osnovan Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, stvaranjem federalne zajednice od Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije. Kasnije su se priključivale ili formirale druge sovjetske republike.

1928. – Rodjen je američki muzičar Bo Didli, gitarista, jedan od pionira rokenrola. Autor niza nezaboravnih pesama, medju kojima su „Say Man“, „Shave and a Haircut“, Uncle John“, „Who Do You Love?“. Bio je pionir električne gitare i bitno je uticao na pojedine velike muzičare poput Badi Holija, Rolingstounsa, grupe „Who“, Brusa Springstina ili Elvisa Kostela. Godine 1999. dobio je nagradu „Gremi“ za životno delo.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.