fbpx
spot_img

Najzdravije vrste ribe i one koje treba izbegavati

Neke vrste ribe zdravije su od drugih, a neke su čak i opasne ako se jedu previše.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom. Osim što štiti srce, pomaže u snižavanju krvnog pritiskai triglicerida, poboljšava funkciju krvnih sudova, pomaže u prenatalnom i postnatalnom neurološkom razvoju i smanjuje upalu.

Iako omega-3 masne kiseline možete uneti kroz dodatke ribljeg ulja, laneno seme, orahe ili drugu hranu, riba je ipak najbolji izvor.

„Istorijski gledano, riba je oduvek bila deo ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu“, kaže nutricionista i dijetetičarka dr Felicia Stoler.

Ali ono što je važno za zdravlje je i način pripreme ribe. Kada se prži u dubokom ulju, ona gubi svoju zdravstvenu vrednost. Najbolje je konzumirati kuvanu ili ribu sa roštilja, a smrznuta je jednako dobra kao i sveža, ističe Stoler za „PureWow“, prenosi Index.hr.

Nezdrava riba koju treba konzumirati umereno ili je izbegavati

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu žicotne sredine.

Trudnice koje konzumiraju metil-živu mogu izložiti svoju odojčad problemima nervnog sistema i neurološkim problemima. U velikim količinama može da prouzrokuje trajna oštećenja mozga i nervnog sistema, upozorava Agencija za otrovne supstance i registar bolesti. Agencija za zaštitu životne sredine čak metil-živu smatra mogućom kancerogenom supstancom za ljude.

Zato bi trebalo da izbegavate prekomerno konzumiranje ribe sa visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala deca trebalo bi potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tunjevina.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardine, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedeljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.