fbpx
spot_img

Maternja melodija Marka i Teodora

Na XII festivalu „Maternja melodija i obrazovanje“ u junu 2016, u Novom Sadu, članovi literarne sekcije OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine postigli su zapažene rezultate. Treću nagradu u konkurenciji učenika osmih razreda osvojio je Marko Kovačević koji je pisao na temu „Kojim putem da zrim?“ ali i na temu „Budimo ljudi“. Pohvala u istoj konkurenciji je dodijeljena Teodoru Vidakoviću za priču na temu „Maternja melodija u mojoj duši“.

Literarni konkurs organizuje  Društvo prijatelja dece Vojvodine sa prof. dr Isidorom Graorcem na čelu žirija, a kako piše u objavi, podsticaj za konkurs našli su u eseju M. Nastasijevića „Za maternju  melodiju“ (1927).

„Zamisao je razvijena posle stručnih skupova: Mogućnosti maternje melodije u obrazovanju danas; Jezik, obrazovanje i duhovni razvoj deteta; Patriotizam i škola.

Maternja melodija je prepoznata u delu Momčila Nastasijevića kao trajna vrednost i plodan izazov poslenicima u obrazovanju. Da bi se mogla negovati treba je najpre razumeti. Lična i opšteljudska , ona može predstavljati istinski kohezioni faktor obrazovanja u našoj zemlji, na balkanskoj vetrometini i planeti Zemlji.“

OŠ "Sveti Sava" Bijeljina
OŠ "Sveti Sava" Bijeljinahttp://literarnas.wix.com/sveti-sava-bijeljina
U prelijepoj ulici skrivena krošnjama lipa, u blizini Crkve Svetog Georgija u Bijeljini, smještena je Osnovna škola „Sveti Sava“. Najstariji sačuvani dokument koji govori o školstvu u Bijeljini je pismo ministru prosvete Kneževine Srbije od 12. maja 1865. godine koje su uputili „nastojatelj crkve i škole Dimitrija Marković i učitelj škole beljinske Nikola Evtić“, ali kao godina osnivanja srpske škole spominje se 1838. godina. Gradnja školske zgrade završena je krajem avgusta 1902. godine. To je zgrada u kojoj danas nastavu pohađaju najmlađi učenici i čija obnova i dalje traje. U Srpskoj osnovnoj školi u Bijeljini, kao mlad učitelj službovao je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić.