fbpx
spot_img

Pozdrav od drevnih ratnika – Konan Simerijanac

     

Konan Simerijanac, poznat i kao Konan varavarin, jedna je od najpoznatijih

en.wikipedia.org/wiki/Conan
en.wikipedia.org/wiki/Conan

 figura u savremenoj (ako je uopšte možemo suprotstaviti „klasičnoj“) pop kulturi. Potekao je iz mašte Roberta Hauarda, koji se u svom nedugom životu (1906-1936) pokazao kao vrlo plodan i popularan pisac jeftinih izdanja (roto-romani, pulp fiction…) od raznih sladunjavih dogodovština do horor priča. Dovoljno je i što je Konan doživeo da se, u nekom diskontinuitetu, proslavi tokom narednih decenija, nakon originalne pojave 1932.

 

wallpaperist.com/wallpapers/Comics
wallpaperist.com/wallpapers/Comics

Etnički, Konan je Simerijanac – otprilike predstavnik nekog prakeltskog življa na Britanskim ostrvima, a njegov svet pripada nečemu što se u autorskoj mašti naziva Hiborijansko doba, a tumači se kao vreme između propasti Atlantide i pojave prvih klasaičnih civilizacija. Lično, rekao bih da u stripovima o njemu možemo zapaziti i znatno naprednije istorijske momente (da ne budemo baš bukvalisti), barem kao doba ranog feudalizma, kako na Zapadu, tako i na istoku – lako prepoznatljivu scenografiju i toponime koji se zaklanjaju iza naziva Britunija, Korintija, reka Zaporoška, Kitaj, Iranistan i dr., a ima i izvesnog ukrštanja značenja. (Radi opširnijeg uvida u ova izmaštana područja, nudimo link: http://en.wikipedia.org/wiki/Hyborian_Age )

Pa, kakav je Konan? On je svakako impozantnog stasa, mišićav, raspuštene crne kose i čelično plavih očiju. On se pokazao, po potrebi, i kao lopov, i kao rano prekaljeni ratnik, uz to markantan vođa i strateg. Izvanredno je vešt u rukovanju mačem, i drugim oružjem, a uprkos svojoj sirovoj i grubijanskoj pojavi, zapaženo je dakle, da dobro koristi mozak, da poseduje solidno obrazovanje o nekim stvarima, čak i kad su u pitanju drevni tekstovi. Obično je prikazan kao minimalistički odeven, premda dobro naoružan, a u nekim verzijama nosi i rogati šlem, opremljen je oklopom i dobro utopljen itd. Konan ne krije da je plaćenik, ali nije beskrupulozan; nećemo baš reći ni da je meka srca, iako (vrlo važna stavka u njegovim avanturama!) lako i rado može pasti na čari neke lepotice, pri čemu često prema dotičnoj može da ispadne superioran, šeret i prkosnik. Iako je u osnovi vođen ličnom dobiti u svojim pohodima, često doprinese nekoj pobedonosnoj misiji „prave“ strane, te njegov lik ipak zablista u punom sjaju.

                                  – NASTAVIĆE SE –

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.