fbpx

Studenti ETF napravili su prototip električnog bicikla i sada ga predstavljaju u Americi, a kako je sve počelo?

Studenti sa pet smerova na ETF-u okupljeni oko tima H-Bridges plasirali su se na finalno takmičenje u oblasti energetske elektronike koje će se održati od 29. do 31. jula u Medisonu.

 

Foto: StartIT

H-Bridges jedan je od 10 timova iz celog sveta koji se u aprilu plasirao u finale International Future Energy Challenge 2019 takmičenja. Ovaj tim svake godine okuplja studente različitih odseka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i radi na razvoju uređaja energetske elektronike koji treba da ispuni visoke zahteve propisane od strane organizatora takmičenja.

 

Tim čine studenti završnih godina osnovnih i master studija. Ova grupa od 19 članova sastoji se od više manjih podtimova i to tima za hardver, koji projektuje i realizuje topologije energetskih pretvarača, tima za softver, koji projektuje upravljačke i komunikacione programe, tima za PCB dizajn, čiji je zadatak izrada štampanih kola sa pretvaračkim i upravljačkim kolima, tima za marketing, čiji je zadatak predstavljanje i promovisanje tima na različitim događajima, sajtovima, društvenim mrežama i u medijima i tima za skupljanje sredstava, čiji je zadatak da, u skladu sa propozicijama, samostalno i bez pomoći matičnog Fakulteta prikupi novčana sredstva za rad i putovanja.

 

Nevena Paramentić, član marketing tima objašnjava kako su došli na ideju da tim nazovu baš H-Bridges.

 

Ime tima smislio je prošlogodišnji vođa, svima nam se svidelo i učinilo kao dovoljno efektno za privlačenje pažnje. Most kao simbol povezivanja ljudi, država, a ujedno i most koji predstavlja našu vezu sa budućim zanimanjem, i most koji čine komponente uređaja. Jedna reč sa mnogo simbolike. Što se tiče ideje za osnivanje tima, reklo bi se da je, pored popularizacije od strane profesora, dobrom odzivu studenata doprinelo i prošlogodišnje 4. mesto na finalu u Pekingu kada je tim osvojio nagradu „Best Educational Impact Award”.

 

Organizatori su u junu prošle godine zadali temu sa specifikacijama za ovogodišnje takmičenje a svaki tim sa rešenjem mogao je da se prijavi. Rok za predaju rešenja timovima je bio sredina novembra. Domaći tim svoj put od nastanka ideje do realizacije opisuje ovako:

 

Mesec dana nakon toga, dobili smo mejl od organizatora sa informacijom da smo ostvarili prolaz u polufinale. Rezultate testiranja smo „upakovali“ u prezentaciju, koju su tri člana našeg tima predstavila na polufinalu u Anahajmu, Kalifornija. Na osnovu kvaliteta prezentacije, samog izlaganja i odgovora koje su kolege dale žiriju na postavljena pitanja nakon prezentacije, timovi su rangirani za finale. U aprilu nam je stigao mejl sa obaveštenjem da smo pozvani na finalni deo takmičenja u Viskonsin.

 

Projekat Električni bicikl

Uređaj na kom rade studenti sa odseka za Energetiku, Signale i sisteme, Elektroniku, Telekomunikacije i Informacione tehnologije uz pomoć svojih mentora prof. dr Slobodana N. Vukosavića i asistenta Aleksandra Milića povezuje bateriju i električni motor kojim se pokreću pedale, objašnjava Miloš Milešević, jedan od članova fundrasing tima.

 

Zaštita životne sredine je veoma aktuelna svetska tema i nekako su se i organizatori vodili time pri smišljanju teme. Trenutno smo u fazi izrade finalnog prototipa, pošto smo polufinalni maksimalno istestirali i uvideli sve njegove prednosti i neke nedostatke. Novi prototip će članovi tima nositi na finale koje podrazumeva laboratorijska testiranja uređaja, a potom će biti održana realna trka električnih bicikala u prirodi, koja takođe nosi određene poene. Ključne specifikacije bicikla se odnose na snagu koja je 500W, efikasnost od preko 96%, temperaturni porast kutije u kojoj se uređaj nalazi od 48°C.”

 

Studenti materijale i delove za svoj uređaj naručuju preko dobavljača ili ih kontaktraju oko donacija, ali istovremeno prate i svetske trendove u razvoju energetske elektronike i trude se da ih primene u svom projektu. Članove tima u svakodnevnom radu inspirišu njihovi mentori, a najveća motivacija su im prethodni uspesi starijih kolega i dobar timski duh među članovima.

 

Kada vidite da su oni mogli da se „popnu na vrh sveta nauke“ i ostave za sobom svetske industrijske gigante poput Kine, Amerike i Japana, shvatite da samo morate sebi da postavite cilj. Naporan rad i zalaganje se uvek na kraju isplate.

 

Studenti na projektu rade u fakultetskim laboratorijama za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima i električna vozila.

 

Radi se svakodnevno, kad god da dođete uvek ćete zateći nekoga. Tu se radi na projektu, druži se, spremaju se ispiti, prave životna prijateljstva, „dela neprolazne vrednosti“ kako profesor ume da kaže. Postoji plan rada koji se prati. Od trenutnih zadataka koje treba jedan podtim da završi zavisi da li će neki student učestvovati ili ne u toj fazi. Podela na podtimove je veoma važna kako bi sve bilo efikasnije i pouzdanije.

 

Tokom predstavljanja projekata u polufinalu takmičenja, tim iz Srbije upoznao se sa konkurentnim timovima i njihovim idejama, ali ono što članicu fundrasing tima Kristinu Radović brine više jeste nedostatak finansijskih sredstava kojima će ovom timu omogućiti da što više članova prisustvuje finalnoj etapi takmičenja.

 

Odlazak na finalno takmičenje podrazumeva troškove za avionske karte, smeštaj, vize, prenos uređaja, a to nije mala svota novca. Marketing i fundraising tim se trude da sakupe što više sredstava, kako bi što više članova tima moglo da otputuje. Putovanje je velika obaveza za studente koji predstavljaju fakultet i svoju državu, ali je istovremeno i nagrada za uloženi trud i vreme za realizaciju projekta. Nama svakako znači podrška kompanija i predstavlja dodatni podsticaj za nastavak rada i usavršavanje u našoj zemlji.

 

Finale ovogodišnjeg takmičenja zakazano je za kraj jula u Medisonu, a na polufinalu učesnicima je već predstavljena tema za takmičenje naredne godine, a ovaj tim sa ETF-a se nada da će mlađe kolege i budući članovi  tima po ugledu na njih započeti novu inženjersku avanturu i prijaviti se sa novim projektom već krajem avgusta kada se bude birao novi tim.

Izvor: startit.rs

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.