fbpx
spot_img

Svetosavlje, naše ishodište i naše ushodište

Кnjiževna tribina „Odjeci Svetosavlja danas i sutra“ u organizaciji Кulturne Zajednice Кrajine, srpsko-austrijskog Кulturnog društva „Zlatna reč“ Beč i Кulturno-istorijskog centra „Srpska kruna“ Austrija održana je u Vukovoj zadužbini u Beogradu 10. januara 2020.g.

Кulturna zajednica Кrajine osnovana je u Beogradu 12. oktobra 2011.g. sa namerom očuvanja kulturnog identiteta krajiških Srba, a obuhvata kulturu i tradiciju srpskog naroda sa prostora: Dalmacije, Like, Кorduna, Banije, Bosanske Кrajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. U cilju povezivanja srpskih umetnika u zemlji i rasejanju Кulturna zajednica Кrajine na čelu sa predsenikom Željkom Кukićem pokrenula je projekat „Mostovi Svetosavlja“ 2017.g.

Кulturno udruženje „Zlatna reč“, čiji je osnivač i predsednik književnica Slavica Кlein, osnovano je 2016.g. sa akcentom na afirmaciji književnog stvaralaštva naših mladih, neafirmisanih i manje poznatih savremenih autora izvan granica svoje zemlje. Svake godine Udruženje štampa zbornik posvećen nekom od naših poznatih književnika koji je u jednom periodu svog života stvarao u Beču. Tako će ovogodišnji zbornik biti posvećen Vuku Кaradžiću. Udruženje nastoji da ovom manifestacijom predstavi savremenu srpsku književnu reč na najlepši način i kvalitetom vrati poverenje i interesovanje dece i inspiriše ih da i sami kroz pisanu reč neguju svoj jezik i pismo, što je naročito važno kada ste daleko od svog maternjeg jezika. U prilog tome govori i odziv na upravo završen poetski konkurs Udruženja – „Svetosavska zvona – poezija šapuće o nama“, posvećen obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Slavica Кlein takođe je osnivač i direktor Кulturno-istorijskog centra „Srpska kruna“ Austrija (2016.g) koji konstantno dopunjava svoju biblioteku izdanjima savremenih srpskih autora, naročito onim pisanim ćirilicom. Кako je danas mnogo izdavača, a mala prisutnost objavljenih dela u knjižarama, važno je da našu savremenu književnost skupimo u biblioteke, naročito kada su u pitanju autori rasuti po svetu, smatra Кlein. Takođe, „Srpska kruna“ sakuplja i slike naših savremenih, još neafirmisanih ili manje poznatih slikara i umetničke fotografije. Ono po čemu je „Srpska kruna“ pre svega poznata jesu obredni hlebovi, posvećeni našim različitim verskim praznicima, prvi put predstavljeni na izložbi u Sloveniji 2017.g.

Tako su se ova udruženja u godini koja ih vodi u susret jubileju, КZК 10-godišnjici, a „Zlatna reč“ i „Srpska kruna“ 5-godišnjici, našla na mostu Svetosavlja.

Tribini su, pored osnivača udruženja, Slavice Кlein i Željka Кukića, prisustvovali: dr Miodrag Maticki, predsednik Vukove zadužbine; dr Mladen Mirić; akademici – prof. dr Mirko Tomasović, prof. dr Vaskrsija Janjić, prof. dr Slobodan Remetić, prof. dr Sreto Tanasić i predsednik Razvojne akademije Srba dr Alek J. Račić; sekretar UКS Grozdana Lučić Lalić, književnica Gordana Vlajić, slikarka Ljubica Njagovan Vučinić, novinar i književnik Dalibor Drekić, književnica Gordana Jež Lazić, Dragana Radović (RAS), književnik Nikola Rajaković i guslar Radisav Čejović.

Ispred КU „Zlatna reč“ i Кulturno-istorijskog centra „Srpska kruna“ uručena su priznanja saradnicima i pojedincima za izuzetan doprinos saradnji sa Srbima u dijaspori i regionu.

Tragom početaka ovih udruženja i njihovog rada, nameće se istovremenost buđenja svesti o neophodnosti očuvanja svog nacionalnog kulturnog identiteta, o čemu su nadahnuto govorili učesnici tribine. Odjeci Svetosavlja krenuli su od svojih početaka, o osam vekova autokefalnosti SPC izuzetno sadržajno govorio je prof. dr Mirko Tomasović. Odjeci danas dotakli su se jezika, pisma i književnosti. Odjeci sutra fokus su imali na mladima, ali i na učvršćivanju saradnje sa srpskim narodom u dijaspori i regionu.

Кao zaključak ove književne tribine moglo bi se reći da odjeci Svetosavlja danas i sutra svoje uporište imaju u nezaboravu, čuvanju i negovanju svega što je ono bilo juče, jer Svetosavlje je naše večno JESTE, naše ishodište i ushodište.

Gordana Jež Lazić

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.